За развојне пројекте у Српцу четири милиона марака

Дејан Јовичић
За развојне пројекте у Српцу четири милиона марака

СРБАЦ - Обнова комуналне и путне инфраструктуре и подршка привређивању и родитељству биће најважније одреднице развоја општине Србац у овој години, а захваљујући грантовима Владе Републике Српске и других донатора омогућена је реализација 11 капиталних пројеката, вриједних 4,17 милиона КМ.

Начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац Марко Михољчић рекао је да ће највише новца, односно 2,2 милиона КМ бити издвојено за завршетак изградње зграде за младе брачне парове са 20 станова и новог вртића, чији ће капацитет бити 200 дјеце.

- Кроз пројекат МЕГ планирамо да проширимо канализациону мрежу у Српцу и завршимо изградњу водовода у Илићанима, што ће коштати око 480.000 КМ, а готово 800.000 биће уложено за изградњу кружне раскрснице у центру града и уређење пословне зоне Црнаја, гдје планирамо изградњу секундарне саобраћајнице. Извјесна је и набавка једног комуналног возила кроз пројекат који је одобрен преко Фонда за заштиту животне средине - истакао је Михољчић.

Додаје да је у плану даље развијање пластеничке производње у Српцу кроз додјелу 60 пластеника у сарадњи са ИФАД фондом у вриједности од 200.000 КМ.

- Учешће грађана износиће од 40 до 50 одсто, док ће преосталих 50 одсто обезбиједити општина Србац и ИФАД - рекао је Михољчић.

Према његовим ријечима, у завршној фази је изградња друштвеног дома у Разбоју Љевчанском, а у плану је и наставак изградње новог дома у Горњим Срђевићима.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић каже да ће до краја године бити завршена прва фаза обнове Омладинског дома, гдје ће бити обезбијеђен простор за галерију и депо слика.

- Овај објекат је већ деценијама девастиран и неуслован за друштвене потребе, а његовом санацијом биће створени услови за смјештај више од 500 слика са бардачке колоније које имају непроцјењиву вриједност. Важно је да ће наша општина добити нови простор за културне манифестације за 100 до 200 људи, што је пријеко потребно - рекао је Драгосављевић и додао да је прошла година била једна од рекордних, јер је у разне пројекте уложено око 6,16 милиона КМ.

Одборник СДС-а и предсједник Савјета мјесне заједнице Бардача Желимир Урић изразио је задовољство што ће у лијевчанском дијелу општине бити реализовано неколико пројеката.

- Један од приоритетних у наредном периоду је обнова старе школе у Гламочанима, која потиче из 1902. године и која има велику културно-историјску вриједност, а тиме ће ова мјесна заједница добити адекватне просторије за рад и културне садржаје - истакао је Урић.

Стратегија

Шеф Одсјека за економски развој и инвестиције општине Србац Милорад Лепир рекао је да нова развојна стратегија те локалне заједнице до 2028. године предвиђа низ пројеката и свеобухватно унапређење квалитета живота становника ове општине.

- Просјечна нето плата у Српцу у прошлој години износила је 1.032 КМ, а циљ је да до 2028. године порасте на 1.430 КМ. Број запослених има тренд повећања и на крају прошле године их је било 2.979, а циљ до 2028. је 3.200 - рекао је Лепир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана