Za održivost potrebno iskorijeniti korupciju

Srna
Foto: GS

SARAJEVO- Supervizor za Brčko distrikt Majkl Skenlan poručio je vlastima distrikta da, ukoliko zauzmu čvrst stav protiv korupcije i političkog pokroviteljstva, mogu da obezbijede prosperitetnu budućnost za generacije koje dolaze

"Postoji mnogo aktuelnih primjera kako institucije distrikta u partnerstvu sa međunarodnim donatorima mogu unaprijediti kvalitet života i klimu za investiranje", saopšteno je danas iz OHR-a.

 

Skenlan je danas prisustvovao konferenciji pod nazivom "Organizovan i regularan energetski sektor Brčko distrikta - put prema samoodrživosti", koju je organizovao USAID u okviru Projekta asistencije energetskom sektoru u saradnji sa Vladom distrikta.

 

Zajednički cilj je stvoriti prilike za investiranje u održivu, priuštivu, zelenu energiju u Distriktu, usvajanjem modernog zakonodavstva o električnoj energiji, obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

 

"Međutim, ove aktivnosti će imati uspjeha samo u onom Brčkom u kojem postoji nulta tolerancija prema korupciji, jednaka primjena zakona na sve građane i odsustvo političkog pokroviteljstva kako u javnoj administraciji, tako i u javnim preduzećima", poručeno je iz OHR-a.

 

Ovu poruku supervizor je saopštio na sastancima sa šefom policije Brčko Distrikta, glavnim tužiocem Tužilaštva Distrikta, predsjedavajućim i članovima Komisije za utvrđivanje sukoba interesa i direktorom Kancelarije za borbu protiv korupcije i njegovim zamjenikom.

 

Supervizor je juče juče, zajedno sa italijanskim ambasadorom u BiH, prisustvovao potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između gradonačelnika Brčkog i šefa Kancelarije Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH za program EBRD-a "Zeleni gradovi".

 

Program "Zeleni gradovi" nudi konkretnu pomoć gradovima u unapređenju njihovih ekoloških performansi. Ovaj program i izrada akcionog plana za program "Zeleni gradovi" obezbijediće za Brčko pristup sredstvima i smjernice za izgradnju bolje i održivije budućnosti za sve njegove stanovnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana