Vješte ruke Gordane Dumanić prave unikatne poklone

Srna
Foto: Srna

DERVENTA- Pedesetčetvorogodišnja Gordana Dumanić iz Drijena u Derventi bavi se ukrašavanjem flaša sa ljuskama od jaja, a prvi rad je odmah izazvao pažnju nakon objave na društvenim mrežama, pa su uslijedile i narudžbe što je doprinijelo popunjavanju kućnog budžeta.

"Moja prva ukrasna flaša za piće bila je sa likom Svetog Jovana Krstitelja koga moja porodica proslavlja. To sam uradila samo za nas, ali kasnije su počele da stižu narudžbe od prijatelja i pratilaca na društvenim mrežama i sve je krenulo u drugom smjeru", ispričala je Srni Dumanićeva.

Najviše radova uradila je kupcima sa ovih prostora - sa likom svetitelja, ali i sa fotografijama slavljenika rođendana, godišnjica braka i poznanstava, za druge povode. Neki radovi stigli su i u dijasporu.

Dumanićeva je objasnila da se ljuske od jaja ne moraju bacati, već se mogu iskoristiti za dekoracije, kao što je ona učinila.

"Najprije ljuske lijepim po flaši, trakicama dekorišem, zalijepim ikonu svetitelja ili nešto drugo, te farbam akrilnom bojom. Na kraju ide providni lak da se zaštiti i nakon toga se može oprati i obrisati od nečistoća. Svaka nova flaša koju uradim sve je ljepša, da se iznenadim sa kojom lakoćom sam napravila", kaže Dumanićeva.

Prema njenim riječima, to za koliko vremena će ukrašavanje biti gotovo zavisi i od raspoloženja, odnosno drugih obaveza, dok cijena zavisi od zahtjeva naručilaca, ali je uvijek usklađena sa platežnom moći građana.

"U radu prođe vrijeme, a malo se i pojača kućni budžet", navodi Dumanićeva, koja je godinama pratila supruga na sajmovima privrede i turizma u regiji, gdje izlaže ikone rađene na drvetu umjetničkom tehnikom pirografijom, te stekla iskustvo u radu sa kupcima i ostvarila mnogobrojne kontakte i poznanstva.

Ona je dodala da je učešće na sajmovima uvijek lijepo iskustvo i prilika za prodaju radova, kao i da se čuje šta se novo može napraviti.

Gordana Dumanić proteklog vikenda je bila na manifestaciji "Tradicija i ja" u Modriči, gdje je predstavila svoje radove, a planira nastavak učešća na manifestacijama koje promovišu kreativnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana