Вјеште руке Гордане Думанић праве уникатне поклоне

Срна
Foto: Срна

ДЕРВЕНТА- Педесетчетворогодишња Гордана Думанић из Дријена у Дервенти бави се украшавањем флаша са љускама од јаја, а први рад је одмах изазвао пажњу након објаве на друштвеним мрежама, па су услиједиле и наруџбе што је допринијело попуњавању кућног буџета.

"Моја прва украсна флаша за пиће била је са ликом Светог Јована Крститеља кога моја породица прославља. То сам урадила само за нас, али касније су почеле да стижу наруџбе од пријатеља и пратилаца на друштвеним мрежама и све је кренуло у другом смјеру", испричала је Срни Думанићева.

Највише радова урадила је купцима са ових простора - са ликом светитеља, али и са фотографијама слављеника рођендана, годишњица брака и познанстава, за друге поводе. Неки радови стигли су и у дијаспору.

Думанићева је објаснила да се љуске од јаја не морају бацати, већ се могу искористити за декорације, као што је она учинила.

"Најприје љуске лијепим по флаши, тракицама декоришем, залијепим икону светитеља или нешто друго, те фарбам акрилном бојом. На крају иде провидни лак да се заштити и након тога се може опрати и обрисати од нечистоћа. Свака нова флаша коју урадим све је љепша, да се изненадим са којом лакоћом сам направила", каже Думанићева.

Према њеним ријечима, то за колико времена ће украшавање бити готово зависи и од расположења, односно других обавеза, док цијена зависи од захтјева наручилаца, али је увијек усклађена са платежном моћи грађана.

"У раду прође вријеме, а мало се и појача кућни буџет", наводи Думанићева, која је годинама пратила супруга на сајмовима привреде и туризма у регији, гдје излаже иконе рађене на дрвету умјетничком техником пирографијом, те стекла искуство у раду са купцима и остварила многобројне контакте и познанства.

Она је додала да је учешће на сајмовима увијек лијепо искуство и прилика за продају радова, као и да се чује шта се ново може направити.

Гордана Думанић протеклог викенда је била на манифестацији "Традиција и ја" у Модричи, гдје је представила своје радове, а планира наставак учешћа на манифестацијама које промовишу креативност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана