Vanredna sjednica Skupštine grada Gradiška u srijedu: Pred odbornicima odluke o pomoći privredi i građanima

A.J.R.
Vanredna sjednica Skupštine grada Gradiška u srijedu: Pred odbornicima odluke o pomoći privredi i građanima

GRADIŠKA - Vanredna sjednica Skupštine grada Gradiška, na kojoj bi trebale biti usvojene odluke koje će omogućiti primjenu mjera gradskog Štaba za vanredne situacije koje se odnose na podršku privrednicima i građanima koji su najviše pogođeni pandemijom virusa korona, biće održana iduće srijede.

Istakao je to gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakavši da će zbog poštovanja preporuka o socijanoj distanci sjednica biti održana u velikoj sali Kulturnog centra Gradiška, naglasivši da je o održavanju sjednice obavješteno Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS.

- Zbog provođenja mjera podrške malim i srednjim preduzećima, biće izmjenjene odluke o komunalnim taksama, gradskom građevinskom zemljištu i visini zakupnina za poslovne prostorije, društvene domove i druge objekete u vlasništvu grada za ovu godinu – rekao je Adžić.

On je pojasnio da će firme koje su radile do polovine marta biti oslođene polovine iznosa komunalnih taksa, a za ostale mjesece potpune obustave rada cijelog iznosa, a na isti način biće oslobođeni i plaćanja zakupnina javnih površina i poslovnih prostorija.

- Pozivam sve privatne zakupodavce poslovnih prostora da postupe isto ili slično kao i Gradska uprava – predložio je Adžić.

Prema njegovim riječima, gradski Štab za vanredne situacije usvojio je preporuku da svi gradski funkcioneri izdvoje 20 odsto martovske plate za Fond solidarnosti, kao i da radnici Gradske uprave sa primanjima višim od 1.000 KM izdvoje deset odsto, a oni sa primanjima nižim od 1.000 KM pet odsto.

- Svi funkcioneri, na čelu sa mnom, su već potpisali te izjave, kao i većina radnika Gradske uprave - dodao je Adžić.

On je naglasio da zbog pandemije virusa korona ove godine neće biti proslave i manifestacija povodom Dana grada Gradiška – 24. aprila, te da će 25.000 KM koliko je bilo namijenjeno za obilježavanje Dana grada, biti takođe uplaćeno u Fond solidarnosti RS.

Adžić je dodao da će na vanrednoj sjednici Skupštine grada biti usvojena i odluka da korisnici usluge predškolske ustanove "Lepa Radić" za mart plate u iznosu od 50 odsto, te da ne plaćaju za ostale mjesece kada vrtić neće raditi.

- Gradska uprava će ubrzati isplatu sredstava podrške iz gradskog budžeta za poljoprivredu i privredu,  u iznosu od 175.000 i 225.000 KM,  na način da će onima koji su najviše pogođeni omogućiti da podnesu zahtjeve za pomoć na posebnom obrascu - naglasio je Adžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana