Usvojiti kodeks ponašanja u Narodnoj skupštini RS

Srna
Usvojiti kodeks ponašanja u Narodnoj skupštini RS

Banjaluka - U Narodnoj skupštini Republike Srpske treba usvojiti kodeks ponašanja poslanika i pooštriti sankcije kako bi bili izbjegnuti incidenti i spriječeni govor mržnje i vrijeđanje, saglasni su poslanici.

Oni smatraju da je ponašanje u parlamentu stvar kućnog odgoja, ali da je zbog incidentnih situacija potrebno pooštriti sankcije.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Vuković ističe da treba pooštriti sankcije zbog neprimjerenog ponašanja pojedinih poslanika.

"Iako je Poslovnikom o radu Narodne skupštine Republike Srpske sve precizno regulisano, nismo mogli da izbjegnemo neprimjereno ponašanje. Zbog toga bi usvajanje kodeksa dodatno uozbiljilo ukupnu situaciju u parlamentu", kaže Vuković.

On ocjenjuje da se neprimjerenim ponašanjem poslanika šalje loša poruka građanima Srpske.

Šef Kluba poslanik PDP-a u parlamentu Srpske Branislav Borenović naglašava da je potrebno imati određeni akt kojim će biti regulisano ponašanje poslanika.

"Taj akt morao bi da reguliše i prava i obaveze narodnih poslanika. U svakom slučaju, usvajanje kodeksa o ponašanju bilo bi dobro", navodi Borenović.

On najavljuje da će Klub poslanika PDP-a tražiti da se u program rada parlamenta Srpske u ovoj godini uvrsti usvajanje takvog dokumenta.

Ni šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Srpske Spomenka Stevanović nije protiv usvajanja kodeksa o ponašanju poslanika.

"Taj kodeks ne bi bio višak, ali je važnije da poslanici raščiste sami sa sobom - na koji način treba da se ponašaju u Skupštini Srpske", ističe Stevanovićeva.

Ona podsjeća da poslanici dolaze sa različitim nivoom obrazovanja, karaktera i mentaliteta, ali i da šefovi klubova moraju imati dovoljno autoriteta da smire situaciju.

"Poslanici su javne ličnosti i nije dobro da se iz Narodne skupštine šalje loša poruka. Narodni poslanici moraju imati više poštovanja prema najvišoj zakonodavnoj instituciji", zaključuje Stevanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana