Tradicionalne đakonije zamirisale skupštinskom salom Rogatice

Sreten Mitrović
Tradicionalne đakonije zamirisale skupštinskom salom Rogatice

ROGATICA - Političke rasprave i teške teme u sali Skupštine opštine Rogatica jedno poslijepodne zamijenile su ukusne delicije iz kuhinje vrijednih članica Udruženja “Snop”, koje su jelima spremljenim po receptima baka obilježile Svjetski dan žena na selu.

Bilo je tu uštipaka, raznih vrsta pita savijača, kolača, uključujući i stare dobre gurabije. Bilo je i drugih slanih i slatkih, prste da poližeš đakonija, spremljenih po tradicionalnim receptima, ali i novije kuhinje žena ovoga kraja. Bogatu trpezu na ovoj nesvakidašnjoj svečanosti upotpunila je i mini-izložba rukotvorina Rogatičanke Borke Ješić. 

Udruženje “Snop” iz Gučeva, koje od formiranja 2005. godine okuplja uglavnom žene sa sela, iskoristilo je priliku da u ponedjeljak, povodom Svjetskog dana žena na selu, analizira dosadašnje rezultate projekta “Žene u ulozi očuvanja tradicije i lokalnog razvoja”, koji sprovodi uz podršku Opštinske uprave u Rogatici. 

O postignutim rezultatima govorila je predsjednica “Snopa” Slađana Ujić, istakavši da se, iako sporo, položaj žena mijenja nabolje. 

- Tome umnogome doprinose i same žene kroz ekonomsko osnaživanje implementacijom više projekata, izradom raznih rukotvorina i primjenom savremenih metoda u poljoprivrednoj proizvodnji, posebno korišćenjem plastenika u povrtarstvu - rekla je ona. 

Svečanosti je prisustvovao i načelnik Rogatice Milorad Jagodić, koji je pohvalio rad žena na području opštine. 

- One su čuvari porodice i tradicije, na mnogima su i cijela domaćinstva, briga o djeci i uopšte životu na selu - rekao je Jagodić, koji je u ime opštine uručio zahvalnicu Slađani Ujić za višegodišnji doprinos u osnaživanju žena iz ruralnih sredina, u kojima je poljoprivreda najvažniji izvor sredstava za egzistenciju mnogih porodica.

Ujićeva je rekla da je ovo prvi put da je neko na lokalnom planu prepoznao mukotrpan rad žena na selu. 

- To nije samo priznanje meni nego i velikom broju naših žena širom opštine koje sagorijevaju na putu da postignu više za svoju porodicu, domaćinstvo, ali i cijelu lokalnu i širu društvenu zajednicu - naglasila je Ujićeva.
 

Nagrade

Skromna svečanost bila je povod da “Snop” uz finansijsku podršku opštine i ove godine skromnim poklonom nagradi određen broj žena iz rogatičkih sela, a na prijedlog mjesnih zajednica po 100 maraka uručeno je Stanici Kosorić, Ivani Planojević, Gordani Sokolović, Snežani Kozić, Slobodanki Karišik, Sretenki Krajišnik-Vidaković, Marici Despotović, Ani Ljubinac, Milici Šarenac, Žani Nešković i Snežani Kojadinović. Za tradicionalne i kulturne vrijednosti i njegovanje porodičnih tradicija nagrade su dobile Biljana Perković i Borka Ješić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana