Традиционалне ђаконије замирисале скупштинском салом Рогатице

Сретен Митровић
Традиционалне ђаконије замирисале скупштинском салом Рогатице

РОГАТИЦА - Политичке расправе и тешке теме у сали Скупштине општине Рогатица једно послијеподне замијениле су укусне делиције из кухиње вриједних чланица Удружења “Сноп”, које су јелима спремљеним по рецептима бака обиљежиле Свјетски дан жена на селу.

Било је ту уштипака, разних врста пита савијача, колача, укључујући и старе добре гурабије. Било је и других сланих и слатких, прсте да полижеш ђаконија, спремљених по традиционалним рецептима, али и новије кухиње жена овога краја. Богату трпезу на овој несвакидашњој свечаности употпунила је и мини-изложба рукотворина Рогатичанке Борке Јешић. 

Удружење “Сноп” из Гучева, које од формирања 2005. године окупља углавном жене са села, искористило је прилику да у понедјељак, поводом Свјетског дана жена на селу, анализира досадашње резултате пројекта “Жене у улози очувања традиције и локалног развоја”, који спроводи уз подршку Општинске управе у Рогатици. 

О постигнутим резултатима говорила је предсједница “Снопа” Слађана Ујић, истакавши да се, иако споро, положај жена мијења набоље. 

- Томе умногоме доприносе и саме жене кроз економско оснаживање имплементацијом више пројеката, израдом разних рукотворина и примјеном савремених метода у пољопривредној производњи, посебно коришћењем пластеника у повртарству - рекла је она. 

Свечаности је присуствовао и начелник Рогатице Милорад Јагодић, који је похвалио рад жена на подручју општине. 

- Оне су чувари породице и традиције, на многима су и цијела домаћинства, брига о дјеци и уопште животу на селу - рекао је Јагодић, који је у име општине уручио захвалницу Слађани Ујић за вишегодишњи допринос у оснаживању жена из руралних средина, у којима је пољопривреда најважнији извор средстава за егзистенцију многих породица.

Ујићева је рекла да је ово први пут да је неко на локалном плану препознао мукотрпан рад жена на селу. 

- То није само признање мени него и великом броју наших жена широм општине које сагоријевају на путу да постигну више за своју породицу, домаћинство, али и цијелу локалну и ширу друштвену заједницу - нагласила је Ујићева.
 

Награде

Скромна свечаност била је повод да “Сноп” уз финансијску подршку општине и ове године скромним поклоном награди одређен број жена из рогатичких села, а на приједлог мјесних заједница по 100 марака уручено је Станици Косорић, Ивани Планојевић, Гордани Соколовић, Снежани Козић, Слободанки Каришик, Сретенки Крајишник-Видаковић, Марици Деспотовић, Ани Љубинац, Милици Шаренац, Жани Нешковић и Снежани Којадиновић. За традиционалне и културне вриједности и његовање породичних традиција награде су добиле Биљана Перковић и Борка Јешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана