Tehnička škola u Gradišci uvodi novi smjer, jedinstven u Srpskoj: Tehničar robotike zanimanje budućnosti

Milijana Latinović
Tehnička škola u Gradišci uvodi novi smjer, jedinstven u Srpskoj: Tehničar robotike zanimanje budućnosti

GRADIŠKA - Tehnička škola u Gradišci, prva u Republici Srpskoj, od septembra će svršenim osnovcima ponuditi smjer tehničar robotike, a onima koji upišu to zanimanje otvorena su vrata lokalnih preduzeća u kojima osim plaćene prakse mogu računati i na sigurno zaposlenje.

Digitalna transformacija i robotizacija u svijetu su već odavno zaživjele, a nastojeći da uhvate korak s njima, udruženim snagama u koštac sa savremenim tehnologijama uhvatile su se Tehnička škola, lokalna uprava i privrednici u gradu na Savi. Kroz brojne projekte ova škola obezbijedila je savremene mašine i opremu, a to je bio preduslov za uvođenje novog zanimanja. U ovoj školi ponosni su na kabinet mehatronike, imaju i CNC strug, a tu je i robotska ćelija.

Direktor Tehničke škole Gradiška Vlado Tomić rekao je za “Glas Srpske” da će novo zanimanje tehničar robotike biti nadogradnja postojećeg,  tehničar CNC tehnologije u mašinskoj struci.

Naglasio je da su se na ovaj korak odlučili prvenstveno jer je privreda iskazala potrebu za tim kadrom.

- Ako uvodite novo zanimanje trebalo bi da taj kadar sutra nađe svoje mjesto u privredi. Pratimo jedni druge. Uz podršku lokalne uprave došli smo do skupocjene opreme, a imamo i nastavni kadar, to su mladi inženjeri koji su bili učenici naše škole - istakao je Tomić.

I prije nego što je u Srpskoj formalno počela primjena dualnog obrazovanja ova škola je napravila iskorak i sa lokalnim preduzećima dogovorila plaćenu praksu za đake u kojima kažu da su njihova vrata uvijek otvorena, kako za praktičnu nastavu tako i za zaposlenje.

Direktor i jedan od vlasnika firme “TIKT manufaktura” iz Gradiške, koja zapošljava 72 radnika, Krešimir Bodrožić rekao je da idu ka digitalizaciji radnih mjesta.

- Robotizirali smo prvu mašinu i više nećemo imati stalnog operatera, već će dio posla preuzeti robot, a radnike koji su do sada to radili pokušavamo preusmjeriti na viši nivo. U ovoj školskoj godini kod nas je 28 učenika Tehničke škole na plaćenoj praksi, a organizovaćemo je i za đake koji upišu smjer tehničar robotike jer će nam i taj kadar trebati - rekao je Bodrožić, dodajući da se firma bavi CNC proizvodnjom u metalnom sektoru i gotovo 100 odsto proizvoda izvoze na tržište zapadne Evrope. Dodao je da planiraju uvesti i sistem bodovanja te da đaci koji se više trude budu nagrađeni i plaćeni više.

Izuzetnu saradnju sa Tehničkom školom i lokalnom upravom ima i firma PMP “Jelšingrad” gdje je oko 90 odsto zaposlenih znanje i vještine sticalo upravo u toj školi u Gradišci.

- Smatram da je uvođenje novog smjera tehničar robotike dobar potez. Uvodimo robote za zavarivanje i vjerujem da ćemo sa tog aspekta moći obezbijediti praksu za učenike. Dobro je da se pokreću smjerovi koji daju zanimanja za upravljanje novim tehnologijama, jer to je budućnost privrede - istakao je generalni direktor firme PMP “Jelšingrad” Gradiška Branislav Banjac, naglasivši da bi domaća preduzeća trebalo da hvataju korak sa firmama u zapadnoj Evropi i da njima budu konkurentna.

Prvi čovjek Gradiške Zoran Adžić kazao je za “Glas” da su još 2018. godine, svjesni da bi privreda trebalo da se naslanja na evropsku, u Tehničkoj školi uveli zanimanja tehničar mehatronike, tehničar informacionih tehnologija i CNC tehničar jer tržište vapi za tim kadrovima. A da bi osnovcima približili zanimanja te ih upoznali sa privrednicima koji posluju u gradu, dodaje, organizuju i Sajam obrazovanja i zapošljavanja.

- Kroz nekoliko međunarodnih projekata, ali i uz podršku naših privrednika, uspjeli smo obezbijediti trenažere, CNC mašine i svu opremu kako bi đaci osim teorije savladavali i praksu. Uvođenjem smjera tehničar robotike naša škola svrstaće se u red rijetkih u regionu, a to zanimanje je sigurno budućnost privrede - poručio je Adžić i dodao da je, s obzirom na to da se nalaze uz samu granicu sa EU, ovaj grad idealna lokalna zajednica za investitore.

Interesovanje

Vlado Tomić je ispričao da Tehnička škola Gradiška već godinama ima praksu da snimi promotivni film kojim nastoji svršenim osnovcima približiti sva nova zanimanja.

- Praksa je da odemo u sve devete razrede kako bi đacima predstavili zanimanja koja naša škola nudi. Informacije koje sada imamo pokazuju da je interesovanje veliko i da ćemo sigurno upisati odjeljenje tehničara robotike - rekao je Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana