Техничка школа у Градишци уводи нови смјер, јединствен у Српској: Техничар роботике занимање будућности

Милијана Латиновић
Техничка школа у Градишци уводи нови смјер, јединствен у Српској: Техничар роботике занимање будућности

ГРАДИШКА - Техничка школа у Градишци, прва у Републици Српској, од септембра ће свршеним основцима понудити смјер техничар роботике, а онима који упишу то занимање отворена су врата локалних предузећа у којима осим плаћене праксе могу рачунати и на сигурно запослење.

Дигитална трансформација и роботизација у свијету су већ одавно заживјеле, а настојећи да ухвате корак с њима, удруженим снагама у коштац са савременим технологијама ухватиле су се Техничка школа, локална управа и привредници у граду на Сави. Кроз бројне пројекте ова школа обезбиједила је савремене машине и опрему, а то је био предуслов за увођење новог занимања. У овој школи поносни су на кабинет мехатронике, имају и ЦНЦ струг, а ту је и роботска ћелија.

Директор Техничке школе Градишка Владо Томић рекао је за “Глас Српске” да ће ново занимање техничар роботике бити надоградња постојећег,  техничар ЦНЦ технологије у машинској струци.

Нагласио је да су се на овај корак одлучили првенствено јер је привреда исказала потребу за тим кадром.

- Ако уводите ново занимање требало би да тај кадар сутра нађе своје мјесто у привреди. Пратимо једни друге. Уз подршку локалне управе дошли смо до скупоцјене опреме, а имамо и наставни кадар, то су млади инжењери који су били ученици наше школе - истакао је Томић.

И прије него што је у Српској формално почела примјена дуалног образовања ова школа је направила искорак и са локалним предузећима договорила плаћену праксу за ђаке у којима кажу да су њихова врата увијек отворена, како за практичну наставу тако и за запослење.

Директор и један од власника фирме “ТИКТ мануфактура” из Градишке, која запошљава 72 радника, Крешимир Бодрожић рекао је да иду ка дигитализацији радних мјеста.

- Роботизирали смо прву машину и више нећемо имати сталног оператера, већ ће дио посла преузети робот, а раднике који су до сада то радили покушавамо преусмјерити на виши ниво. У овој школској години код нас је 28 ученика Техничке школе на плаћеној пракси, а организоваћемо је и за ђаке који упишу смјер техничар роботике јер ће нам и тај кадар требати - рекао је Бодрожић, додајући да се фирма бави ЦНЦ производњом у металном сектору и готово 100 одсто производа извозе на тржиште западне Европе. Додао је да планирају увести и систем бодовања те да ђаци који се више труде буду награђени и плаћени више.

Изузетну сарадњу са Техничком школом и локалном управом има и фирма ПМП “Јелшинград” гдје је око 90 одсто запослених знање и вјештине стицало управо у тој школи у Градишци.

- Сматрам да је увођење новог смјера техничар роботике добар потез. Уводимо роботе за заваривање и вјерујем да ћемо са тог аспекта моћи обезбиједити праксу за ученике. Добро је да се покрећу смјерови који дају занимања за управљање новим технологијама, јер то је будућност привреде - истакао је генерални директор фирме ПМП “Јелшинград” Градишка Бранислав Бањац, нагласивши да би домаћа предузећа требало да хватају корак са фирмама у западној Европи и да њима буду конкурентна.

Први човјек Градишке Зоран Аџић казао је за “Глас” да су још 2018. године, свјесни да би привреда требало да се наслања на европску, у Техничкој школи увели занимања техничар мехатронике, техничар информационих технологија и ЦНЦ техничар јер тржиште вапи за тим кадровима. А да би основцима приближили занимања те их упознали са привредницима који послују у граду, додаје, организују и Сајам образовања и запошљавања.

- Кроз неколико међународних пројеката, али и уз подршку наших привредника, успјели смо обезбиједити тренажере, ЦНЦ машине и сву опрему како би ђаци осим теорије савладавали и праксу. Увођењем смјера техничар роботике наша школа сврстаће се у ред ријетких у региону, а то занимање је сигурно будућност привреде - поручио је Аџић и додао да је, с обзиром на то да се налазе уз саму границу са ЕУ, овај град идеална локална заједница за инвеститоре.

Интересовање

Владо Томић је испричао да Техничка школа Градишка већ годинама има праксу да сними промотивни филм којим настоји свршеним основцима приближити сва нова занимања.

- Пракса је да одемо у све девете разреде како би ђацима представили занимања која наша школа нуди. Информације које сада имамо показују да је интересовање велико и да ћемо сигурно уписати одјељење техничара роботике - рекао је Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана