Štićenici rogatičkog Doma za stare na mukama zbog iznenadnog nameta

Sreten Mitrović, Anita Janković Rečević
Štićenici rogatičkog Doma za stare na mukama zbog iznenadnog nameta

ROGATICA - Štićenici i rukovodstvo Doma za starija lica “Sunce” u Rogatici imaju neočekivani problem jer su iz apoteke u kojoj nabavljaju pelene zatražili doplatu, iako je do sada kompletan trošak išao na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Od oko 80 korisnika doma pelene koristi skoro 20 štićenika, koje dobijaju na osnovu rješenja nadležne službe Fonda zdravstva.

- Do njih prije desetak dana išlo se uhodanim putem: zahtjev Fondu - rješenje Fonda - apoteka i eto pelena bez ikakve finansijske naknade osiguranika. E, sada više nije tako - kazao je direktor doma Radomir Ćućula.

Tvrdi da “Crvena apoteka” u Rogatici u kojoj nabavljaju pelene traži učešće po svakom osiguraniku od 45 maraka za pelene za odrasle.

- Navodno na ime nadoknade za isporuku na tromjesečnom nivou od 240 komada pelena, iako u svakom pravosnažnom rješenju Fonda piše da je osigurano lice oslobođeno ličnog učešća, odnosno participacije u troškovima nabavke medicinskog sredstva - dodaje Ćućula.

Ističe da novi namet nijedan štićenik doma ni njihovi srodnici neće da prihvate, naglašavajući da je dom došao u prilično tešku situaciju.

- Zalihe pelena koje su korisnici imali se iz dana u dan tope, novih nema i mi imamo veliki higijensko-zdravstveni problem, a korisnici svoje nezadovoljstvo pretvaraju u revolt. O tome smo upoznali sve za koje smo smatrali da nam mogu pomoći u rješavanju ovog problema - navodi on.

Naglašava da dom nema vlastitih sredstava da plati ovaj namet.

- Nema ni najveći broj onih koji ih koriste, a oni koji, možda, i imaju mogućnost da plate, ne prihvataju obavezu, držeći se onog što im je napisano u rješenju Fonda - kaže Ćućula.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS potvrđuju da finansiraju pelene za djecu i odrasle za osiguranike koji imaju indikacije za ovo medicinsko sredstvo u skladu sa pravilnikom.

- Osiguranici imaju pravo na 80 pelena mjesečno o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja. Još ranije je pojednostavljena procedura propisivanja pelena pa umjesto za jedan mjesec omogućeno je da osiguranici podižu pelene u količini za tri mjeseca - navode u Fondu ističući da će s obzirom na navode iz Rogatice sprovesti vanrednu kontrolu u apotekama da bi provjerili o čemu se radi i da li je riječ o eventualnom kršenju prava osiguranika.

Dodaju da, kada je riječ o cijeni pelena za odrasle, FZO ih finansira u iznosu koji je definisan njihovim cjenovnikom odnosno 0,68 KM po komadu.

 - Sve apoteke koje imaju ugovor sa nama su obavezne da imaju pelene po cijeni koju finansira FZO i da osiguranika informišu o tome. Ukoliko osiguranik želi pelene nekog drugog proizvođača koja je skuplja od cijene koju pokriva Fond, ostavljena je mogućnost da osiguranik može da doplati razliku. To znači da su sve apoteke koje imaju ugovor sa nama obavezne da osiguraniku ponude one pelene čiju cijenu pokriva Fond u potpunosti, a ukoliko nemaju trenutno na stanju te pelene, dužni su osiguranika o tome informisati i uputiti ga u drugu apoteku. Apoteke većinom, prema našim informacijama, trenutno imaju pelene po cijeni koju pokriva Fond - ističu u Fondu i podsjećaju da imaju ugovor sa više od 100 apoteka u Srpskoj.

U “Crvenoj apoteci” juče nisu željeli da komentarišu navode iz Rogatice.

Pregovori

U Fondu ističu da su, budući da je zbog ekonomske situacije došlo do poskupljenja u svim sferama života, pa tako i kada je riječ o medicinskim sredstvima, u toku pregovori sa dobavljačima ovog medicinskog sredstva u vezi sa formiranjem nove cijene za pelene.

- Fondu je uvijek u cilju da preduprijedi situaciju i da pronađe najbolje moguće rješenje za osiguranike da bi u svakom trenutku imali pelene koje ne moraju da doplaćuju - ističu u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana