Штићеници рогатичког Дома за старе на мукама због изненадног намета

Сретен Митровић, Анита Јанковић Речевић
Штићеници рогатичког Дома за старе на мукама због изненадног намета

РОГАТИЦА - Штићеници и руководство Дома за старија лица “Сунце” у Рогатици имају неочекивани проблем јер су из апотеке у којој набављају пелене затражили доплату, иако је до сада комплетан трошак ишао на терет Фонда здравственог осигурања РС.

Од око 80 корисника дома пелене користи скоро 20 штићеника, које добијају на основу рјешења надлежне службе Фонда здравства.

- До њих прије десетак дана ишло се уходаним путем: захтјев Фонду - рјешење Фонда - апотека и ето пелена без икакве финансијске накнаде осигураника. Е, сада више није тако - казао је директор дома Радомир Ћућула.

Тврди да “Црвена апотека” у Рогатици у којој набављају пелене тражи учешће по сваком осигуранику од 45 марака за пелене за одрасле.

- Наводно на име надокнаде за испоруку на тромјесечном нивоу од 240 комада пелена, иако у сваком правоснажном рјешењу Фонда пише да је осигурано лице ослобођено личног учешћа, односно партиципације у трошковима набавке медицинског средства - додаје Ћућула.

Истиче да нови намет ниједан штићеник дома ни њихови сродници неће да прихвате, наглашавајући да је дом дошао у прилично тешку ситуацију.

- Залихе пелена које су корисници имали се из дана у дан топе, нових нема и ми имамо велики хигијенско-здравствени проблем, а корисници своје незадовољство претварају у револт. О томе смо упознали све за које смо сматрали да нам могу помоћи у рјешавању овог проблема - наводи он.

Наглашава да дом нема властитих средстава да плати овај намет.

- Нема ни највећи број оних који их користе, а они који, можда, и имају могућност да плате, не прихватају обавезу, држећи се оног што им је написано у рјешењу Фонда - каже Ћућула.

У Фонду здравственог осигурања РС потврђују да финансирају пелене за дјецу и одрасле за осигуранике који имају индикације за ово медицинско средство у складу са правилником.

- Осигураници имају право на 80 пелена мјесечно о трошку обавезног здравственог осигурања. Још раније је поједностављена процедура прописивања пелена па умјесто за један мјесец омогућено је да осигураници подижу пелене у количини за три мјесеца - наводе у Фонду истичући да ће с обзиром на наводе из Рогатице спровести ванредну контролу у апотекама да би провјерили о чему се ради и да ли је ријеч о евентуалном кршењу права осигураника.

Додају да, када је ријеч о цијени пелена за одрасле, ФЗО их финансира у износу који је дефинисан њиховим цјеновником односно 0,68 КМ по комаду.

 - Све апотеке које имају уговор са нама су обавезне да имају пелене по цијени коју финансира ФЗО и да осигураника информишу о томе. Уколико осигураник жели пелене неког другог произвођача која је скупља од цијене коју покрива Фонд, остављена је могућност да осигураник може да доплати разлику. То значи да су све апотеке које имају уговор са нама обавезне да осигуранику понуде оне пелене чију цијену покрива Фонд у потпуности, а уколико немају тренутно на стању те пелене, дужни су осигураника о томе информисати и упутити га у другу апотеку. Апотеке већином, према нашим информацијама, тренутно имају пелене по цијени коју покрива Фонд - истичу у Фонду и подсјећају да имају уговор са више од 100 апотека у Српској.

У “Црвеној апотеци” јуче нису жељели да коментаришу наводе из Рогатице.

Преговори

У Фонду истичу да су, будући да је због економске ситуације дошло до поскупљења у свим сферама живота, па тако и када је ријеч о медицинским средствима, у току преговори са добављачима овог медицинског средства у вези са формирањем нове цијене за пелене.

- Фонду је увијек у циљу да предуприједи ситуацију и да пронађе најбоље могуће рјешење за осигуранике да би у сваком тренутку имали пелене које не морају да доплаћују - истичу у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана