Srpčanin Miloš Milinčić objavio treću knjigu: “Raspeće” svjedok varljivih vremena

 Dejan Jovičić
Srpčanin Miloš Milinčić objavio treću knjigu: “Raspeće” svjedok varljivih vremena

SRBAC - Vječite dileme i sumnje koje prate svakoga od nas kroz život motivisale su penzionisanog profesora srpskog jezika i književnosti Miloša Milinčića (80) da napiše svoju treću po redu knjigu pod nazivom “Raspeće”, a koja je nedavno izašla iz štampe.

Roman koji je objavljen na oko 400 stranica pisan je dvije godine i prati sudbine likova kroz varljiva i turbulentna vremena na prostoru bivše Jugoslavije, a predstavljen je srbačkoj publici na promociji koja je organizovana krajem novembra u Centru srednjih škola “Petar Kočić”.

- Ovo je priča o čovjeku i njegovim unutrašnjim preplitanjima. Svi mi nosimo neki krst u životu i nalazimo se u svojevrsnom raspeću, pitajući se da li smo sve uradili kako je trebalo i ta misao provijava kroz štivo. U skladu sa onom čuvenom izrekom, mi zapravo znamo kad malo znamo, a sa porastom znanja raste i sumnja - rekao je autor.

Inspiraciju za pisanje je pronašao u stvarnim događajima, poput studentskih demonstracija u Beogradu i ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije. Dodaje da će svako knjigu doživjeti na svoj način.

- Želio sam da ostavim zapisan trag o vremenu u kojem živimo, o čojstvu i junaštvu, ljepoti, ali i svemu ružnom što čini život u kojem se moraš boriti do samog kraja. Oko 90 odsto dešavanja u knjizi sam lično proživio i vjerujem da će ono što je napisano i drugi prepoznati, a naročito antiratnu poruku i duh kojim odiše ovaj roman. Jedno je sigurno, koliko bude čitalaca, toliko će biti i kritičara. Ako te ogovaraju, to je dobro, jedino gore od toga je da te ne ogovaraju - ističe autor.

Za vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata Milinčić je obavljao funkciju predsjednika opštine Srbac i, kako kaže, mnogo puta je dolazio u situaciju da se suočava sa teškim odlukama.

- U pojedinim trenucima trebalo je brzo reagovati i tada sam bio u dilemi da li da preduzmem određene korake. Drago mi je što je ratni komandant poslušao neke moje savjete koji su se pokazali dobrim za istoriju ovog kraja. To je dokaz da nema naručenih junaka jer se junaštvo ponekad stvara u momentu - kaže Milinčić.

Profesorica srpskog jezika i književnosti Gordana Đukić, koja je pisala recenziju, rekla je da je knjigu doživjela kao beskrajnu autorovu iskrenost i njegovo viđenje života u kojem živimo.

- “Raspeće” se može žanrovski svrstati u istorijsku faktografiju i fikciju i ispovjedno-memoarsku prozu. Može se lako čitati, jer govori o vremenu nekad i sad, o svojevrsnim pobunama i posrnućima vremena i ljudi. Obiluje bogatom i obimnom građom iz koje bi moglo nastati još nekoliko knjiga - rekla je Đukićeva.

Ovo je autorova treća knjiga nakon što je prethodno objavio naslove “Dužnik jednom vremenu” i “Bajinci u sjećanju i priči”.

Biografija

Miloš Milinčić je završio Višu pedagošku školu u Beogradu, a potom Filozofski fakultet u Novom Sadu. Radio je u područnim školama u Kukuljama i Razboju Ljevčanskom i srednjoj školi u Srpcu, a od 1990. do 1997. godine obavljao je dužnost predsjednika opštine Srbac. Pet godina je bio na funkciji predsjednika Republičkog pedagoškog zavoda, a jedno vrijeme je bio i direktor Centra za socijalni rad Srbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana