Српчанин Милош Милинчић објавио трећу књигу: “Распеће” свједок варљивих времена

 Дејан Јовичић
Српчанин Милош Милинчић објавио трећу књигу: “Распеће” свједок варљивих времена

СРБАЦ - Вјечите дилеме и сумње које прате свакога од нас кроз живот мотивисале су пензионисаног професора српског језика и књижевности Милоша Милинчића (80) да напише своју трећу по реду књигу под називом “Распеће”, а која је недавно изашла из штампе.

Роман који је објављен на око 400 страница писан је двије године и прати судбине ликова кроз варљива и турбулентна времена на простору бивше Југославије, а представљен је србачкој публици на промоцији која је организована крајем новембра у Центру средњих школа “Петар Кочић”.

- Ово је прича о човјеку и његовим унутрашњим преплитањима. Сви ми носимо неки крст у животу и налазимо се у својеврсном распећу, питајући се да ли смо све урадили како је требало и та мисао провијава кроз штиво. У складу са оном чувеном изреком, ми заправо знамо кад мало знамо, а са порастом знања расте и сумња - рекао је аутор.

Инспирацију за писање је пронашао у стварним догађајима, попут студентских демонстрација у Београду и ратних дешавања на простору бивше Југославије. Додаје да ће свако књигу доживјети на свој начин.

- Желио сам да оставим записан траг о времену у којем живимо, о чојству и јунаштву, љепоти, али и свему ружном што чини живот у којем се мораш борити до самог краја. Око 90 одсто дешавања у књизи сам лично проживио и вјерујем да ће оно што је написано и други препознати, а нарочито антиратну поруку и дух којим одише овај роман. Једно је сигурно, колико буде читалаца, толико ће бити и критичара. Ако те оговарају, то је добро, једино горе од тога је да те не оговарају - истиче аутор.

За вријеме Одбрамбено-отаџбинског рата Милинчић је обављао функцију предсједника општине Србац и, како каже, много пута је долазио у ситуацију да се суочава са тешким одлукама.

- У појединим тренуцима требало је брзо реаговати и тада сам био у дилеми да ли да предузмем одређене кораке. Драго ми је што је ратни командант послушао неке моје савјете који су се показали добрим за историју овог краја. То је доказ да нема наручених јунака јер се јунаштво понекад ствара у моменту - каже Милинчић.

Професорица српског језика и књижевности Гордана Ђукић, која је писала рецензију, рекла је да је књигу доживјела као бескрајну ауторову искреност и његово виђење живота у којем живимо.

- “Распеће” се може жанровски сврстати у историјску фактографију и фикцију и исповједно-мемоарску прозу. Може се лако читати, јер говори о времену некад и сад, о својеврсним побунама и посрнућима времена и људи. Обилује богатом и обимном грађом из које би могло настати још неколико књига - рекла је Ђукићева.

Ово је ауторова трећа књига након што је претходно објавио наслове “Дужник једном времену” и “Бајинци у сјећању и причи”.

Биографија

Милош Милинчић је завршио Вишу педагошку школу у Београду, а потом Филозофски факултет у Новом Саду. Радио је у подручним школама у Кукуљама и Разбоју Љевчанском и средњој школи у Српцу, а од 1990. до 1997. године обављао је дужност предсједника општине Србац. Пет година је био на функцији предсједника Републичког педагошког завода, а једно вријеме је био и директор Центра за социјални рад Србац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана