Srbac dobija treći vrtić, pri kraju obnova srednjoškolskog centra: Bolji uslovi za mališane i srednjoškolce

Dejan Jovičić
Srbac dobija treći vrtić, pri kraju obnova srednjoškolskog centra: Bolji uslovi za mališane i srednjoškolce

SRBAC - Toplije igraonice i školske klupe od iduće godine imaće oko 600 djece koja pohađaju vrtić i srednjoškolski centar u Srpcu, u čiju izgradnju i obnovu će biti uloženo više od 2,5 miliona KM.

Zahvaljujući donatorskim sredstvima Vlade Srbije u Srpcu se gradi novi vrtić, koji će biti jedan od većih u regiji i prostiraće se na površini od 1.687 kvadratnih metara.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kaže da će time biti trajno riješen problem predškolskog obrazovanja poslije gotovo pet decenija.

- Ovo je treći vrtić koji se gradi u Srpcu nakon što su prvi, koji je izgrađen 1972. godine, uništile poplave, a drugi, koji se trenutno koristi, montažnog je tipa i ima ograničen kapacitet. Novi objekat će moći da primi više od 200 djece, što do sada nije bio slučaj, a raspolagaće velikim brojem igraonica i drugih sadržaja za djecu - rekao je Dragosavljević. Dosadašnji vrtić je imao svega nekoliko parking mjesta, zbog čega su se često stvarale saobraćajne gužve, a buduće obdanište imaće novi pristupni put sa prostranijim parkingom. 

Dragosavljević kaže da će, ukoliko sve bude po planu, vrtić biti pokriven do proljeća iduće godine.

- U toku je prva faza izgradnje, za šta smo od Vlade Srbije dobili 850.000 KM, a ukupna vrijednost svih radova trebalo bi da iznosi blizu 1,5 miliona KM. U narednom periodu moramo obezbijediti preostala sredstva i ne sumnjam da ćemo dobiti podršku republičkih institucija i drugih donatora - rekao je Dragosavljević.

Do kraja novembra ove godine očekuje se i završetak rekonstrukcije Centra srednjih škola “Petar Kočić”, koji pohađa oko 390 učenika. Sredstva u iznosu od 1,1 milion KM, kroz projekat energetske efikasnosti, obezbijedila je Vlada Republike Srpske.

Direktor Centra Milenko Živanić rekao je da su gotovo svi radovi već pri kraju. Instalirano je centralno grijanje sa novom peći na pelet, a u završnoj fazi je izrada fasade na školi i fiskulturnoj sali.

- Uredili smo mokre čvorove u školi i fiskulturnoj sali, kao i svlačionice, a u narednih desetak dana završićemo postavljanje stolarije. Prije dvije godine smo rekonstruisali krov, tako da više nemamo problema sa prokišnjavanjem - kazao je Živanić.

Pored projektnih sredstava, rukovodstvo škole će nastojati da obezbijedi i dodatna ulaganja za sanaciju podova, nabavku LED rasvjete i krečenje zidova i plafona kako bi sanacija ovog objekta bila kompletna poslije gotovo četiri decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana