Србац добија трећи вртић, при крају обнова средњошколског центра: Бољи услови за малишане и средњошколце

Дејан Јовичић
Србац добија трећи вртић, при крају обнова средњошколског центра: Бољи услови за малишане и средњошколце

СРБАЦ - Топлије играонице и школске клупе од идуће године имаће око 600 дјеце која похађају вртић и средњошколски центар у Српцу, у чију изградњу и обнову ће бити уложено више од 2,5 милиона КМ.

Захваљујући донаторским средствима Владе Србије у Српцу се гради нови вртић, који ће бити један од већих у регији и простираће се на површини од 1.687 квадратних метара.

Начелник општине Млађан Драгосављевић каже да ће тиме бити трајно ријешен проблем предшколског образовања послије готово пет деценија.

- Ово је трећи вртић који се гради у Српцу након што су први, који је изграђен 1972. године, уништиле поплаве, а други, који се тренутно користи, монтажног је типа и има ограничен капацитет. Нови објекат ће моћи да прими више од 200 дјеце, што до сада није био случај, а располагаће великим бројем играоница и других садржаја за дјецу - рекао је Драгосављевић. Досадашњи вртић је имао свега неколико паркинг мјеста, због чега су се често стварале саобраћајне гужве, а будуће обданиште имаће нови приступни пут са пространијим паркингом. 

Драгосављевић каже да ће, уколико све буде по плану, вртић бити покривен до прољећа идуће године.

- У току је прва фаза изградње, за шта смо од Владе Србије добили 850.000 КМ, а укупна вриједност свих радова требало би да износи близу 1,5 милиона КМ. У наредном периоду морамо обезбиједити преостала средства и не сумњам да ћемо добити подршку републичких институција и других донатора - рекао је Драгосављевић.

До краја новембра ове године очекује се и завршетак реконструкције Центра средњих школа “Петар Кочић”, који похађа око 390 ученика. Средства у износу од 1,1 милион КМ, кроз пројекат енергетске ефикасности, обезбиједила је Влада Републике Српске.

Директор Центра Миленко Живанић рекао је да су готово сви радови већ при крају. Инсталирано је централно гријање са новом пећи на пелет, а у завршној фази је израда фасаде на школи и фискултурној сали.

- Уредили смо мокре чворове у школи и фискултурној сали, као и свлачионице, а у наредних десетак дана завршићемо постављање столарије. Прије двије године смо реконструисали кров, тако да више немамо проблема са прокишњавањем - казао је Живанић.

Поред пројектних средстава, руководство школе ће настојати да обезбиједи и додатна улагања за санацију подова, набавку ЛЕД расвјете и кречење зидова и плафона како би санација овог објекта била комплетна послије готово четири деценије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана