Slavni kuvar Art Smit pitu gužvaru pripremaće za Mišel Obama

Milijana Latinović
Slavni kuvar Art Smit pitu gužvaru pripremaće za Mišel Obama

Banjaluka - Pita gužvara i cicvara pripremljene po recepturi naših baka očarale su nepce vrhunskog kuvara iz Amerike Arta Smita, koji će tradicionalna srpska jela po povratku u svoju zemlju poslužiti i bivšoj prvoj dami Amerike Mišel Obama.

Šef Art Smit, koji je u svojoj bogatoj karijeri pripremao kulinarske delicije za predsjedničku porodicu Obama, slavnu Opru Vinfri i druge poznate ličnosti, proveo je juče nekoliko sati u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi u Banjaluci, gdje je učenicima prenio dio svog iskustva i na licu mjesta se uvjerio u ono što oni znaju i umiju.

Domaćini su ga dočekali onako kako dolikuje, uz domaću pogaču, so i šljivovicu, koja je Smita ostavila bez riječi. Vrijedni đaci, vođeni savjetima profesora Predraga Tošića, za gosta su pripremili tradicionalnu pitu gužvaru, koja se u našim krajevima servira u svim prilikama i cicvaru, koja je nezaobilazno jelo na božićnoj trpezi.

Smit je istakao da nije imao novac da pohađa kulinarske škole, ali da je zahvaljujući svojoj upornosti i kreativnosti stekao obrazovanje i usavršio sve finese pripremanja delicija.

- Dolazim iz porodice veoma dobrih kuvara i imao sam recepte koji su se čitav vijek prenosili generacijama, ali nisam imao priliku da ih pripremam sve dok nisam postao lični kuvar guvernera Floride, koji je insistirao isključivo na tradicionalnim jelima - istakao je Smit.

Učenicima koji su pomno slušali svaku njegovu riječ savjetovao je da je najbitnije od svega da budu autentični, da vole to što rade i da gostima posluže ono što oni žele.

- Veoma je važno da kuvari u jelima koja pripremaju “ostave dio sebe”. Ljubav je najvažniji začin u svakom jelu - kazao je Smit.

Ispričao je da stanuje u Čikagu u komšiluku porodice Obama i istakao da su oni veoma jednostavni, da nisu i nimalo zahtjevni ljudi.

- Dešavalo se na početku dok kuvam da i psi tragači hodaju oko mene. Veoma je važno da tokom pripreme jela sve bude na vidnom mjestu. Prijatelji smo veoma dugo i djeca Mišel i Baraka Obame pripremala su pice kod mene u kuhinji - rekao je Smit. On je istakao da je Barak Obama jeo mnogo piletine, dok bivša prva dama Amerike, čiji je Smit kuvar i sada, mnogo voli govedinu. Po povratku iz BiH, Smit će se uputiti zajedno s njom u Pariz, gdje će pokušati da joj pripremi neka od jela koja je probao u BiH.

Smit je vlasnik nekoliko restorana u kojima gostima nastoji da posluži vrhunske specijalitete. Naglasio je da u njegovom restoranu u “Dizni parku” u Americi dnevno ruča oko 1.400 ljudi, te da godišnje pripreme oko 42 tone piletine. Iako voli sve da jede, veliku pažnju pridaje mesu i pripremi svježeg doručka. Na njegovom jutarnjem meniju najčešće se nađu svjež domaći hljeb i omlet, dok u kasnim večernjim časovima voli da pojede čokoladu.

Učenici, koje je Smit ovom prilikom pohvalio da su ne samo vrijedni u kuhinji već i da odlično govore engleski jezik, nisu skrivali zadovoljstvo što imaju priliku da na trenutak kuvaju sa slavnim šefom.

- Ovo je jedinstvena prilika za svakoga od nas da čujemo iskustva i korisne savjete koji će nam pomoći u budućem radu - rekao je učenik drugog razreda Nikola Damjanović.

Razmjenjujući iskustva i savjete sa učenicima, vrijeme je brzo prošlo, a kuhinjom su zamirisale pita i cicvara. Za čuvene srpske delicije Smit je imao samo riječi hvale, a prazni tanjiri najbolji su dokaz da su jela bila ukusna, a gost zadovoljan. Poslije putešestvija kroz Banjaluku, Sarajevo i Mostar Smit kaže da će preko “bare” otputovati sa pregršt lijepih uspomena i novih recepata.

Anegdota

Art Smit je ispričao da nikada nije vidio Baraka Obamu u kuhinji.

- Jednom prilikom pozvao me njegov čuvar i pitao znam li kako se uključuje aparat za kafu, a u pozadini sam čuo predsjednika Obamu kako govori: “Pitaj ga koje dugme da pritisnem” - sa osmijehom je ispričao Smit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana