Sjećanja na slavnu bitku čuvaju nesalomivi duh

Radmila Đević
Sjećanja na slavnu bitku čuvaju nesalomivi duh

Foča - Bitka na Sutjesci simbol je borbe za slobodu jugoslovenskih naroda i nesalomivog duha partizanskih boraca, koji su uz ogromne gubitke uspjeli da se odupru šest puta brojnijem neprijatelju, što je kasnije imalo velikog uticaja na konačan slom fašizma.

Poručeno je ovo juče iz Doline heroja na Tjentištu gdje je u

organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje oslobodilačkih ratova obilježeno 75 godina od slavne bitke koja je bila prekretnica u Drugom svjetskom ratu, a u kojoj je za tridesetak dana borbe poginulo oko 7.500 boraca.

Tekovinama antifašističke borbe i svemu onome što je ona bivšoj Jugoslaviji podarila, čvrstu privrženost iskazalo je na stotine poštovalaca širom Srpske, Srbije, Crne Gore. Spasoje Lubarda sa Cetinja prisjeća se da je na Sutjesci bio 1958. godine kada su još skupljane kosti hrabrih vojnika slavne epopeje.

- Tada je formirana kosturnica, a kupile su se kosti po brdima, pa sam došao ovdje pješice sa Žabljaka. I poslije sam dolazio godinama, jer je važno dolaziti, njegovati tekovine borbe. Da oni nisu krv svoju dali, mi bismo imali druga imena i prezimena, drugačije bismo živjeli ili čak i ne bismo - priča osamdesettrogodišnji Crnogorac.

Penzionisani pukovnik avijacije Zdenko Duplančić na Tjentište je došao iz Beograda kako bi odao poštu palima za slobodu.

- Cilj neprijatelja je bio da uništi jezgro partizanskog pokreta i vrhovni štab sa Titom, ali u tome nije uspio i nevjerovatno je kako su partizanski borci uspjeli da se izbore sa višestruko brojnijim neprijateljem - kazao je on.

Sjenama antifašizma poklonili su se i brojni Banjalučani.

- Veoma je važno dolaziti zbog istine o stradanju kroz protekla dva vijeka, jer neki žele da kažu da su Srbi ovdje bili statistička greška, a zapravo oni su najviše stradali, u svakoj brigadi ih je bilo više od 90 odsto - rekla je Banjalučanka Bosanka Graonić.

Slično misli i njen sugrađanin Predrag Tošić koji je na Tjentište dolazio i proteklih godina.

- Pokloniti se nesrećnom gubitku više od 7.000 ljudi značajno je zbog budućih generacija i svijesti o istini i pravdi - smatra Tošić.

Iz godine u godinu cijela bivša Jugoslavija u Dolini heroja divi se činjenici da je na ovom mjestu dvadesetak hiljada partizanskih boraca i ranjenika pokazalo kako treba da se brani svaki kutak svoje zemlje, sloboda i dostojanstvo, protiv šest puta brojnijeg neprijatelja naoružanog i potpomognutog sa 300 aviona. Predsjednik Odbora i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović naveo je da borbu partizana protiv fašizma ne treba poistovjećivati sa slabostima bivše države.

- Ovdje je prevashodno bila borba na život i smrt protiv onih koji su došli na kućne pragove da nam oduzmu život i slobodu. Ovo je istorijski događaj, koji se mora dizati na viši nivo, pogotovo u prenošenju mladim generacijama - rekao je Savanović.

U delegaciji Vlade Srpske bili su i ministri Petar Đokić, Jasmina Davidović i Predrag Gluhaković. Đokić je kazao da sve organizacije koje njeguju tekovine antifašizma treba zajedno da obilježavaju ovaj istorijski događaj.

- Antifašizam je duboko ukorijenjen u svijest naroda na ovim prostorima zato što znamo koliku smo žrtvu podnijeli za slobodu i šta nam je ta sloboda donijela - mir, prosperitet i najveći razvoj na ovom području - rekao je on.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da je Sutjeska velika pobjeda nad fašizmom.

- Slavni borci prije 75 godina su svojim životima, herojstvom i čojstvom pokazali kako se dostojanstveno brani sloboda i kolika je njena cijena. Bitka na Sutjesci je primjer kako treba da se brani i voli sloboda - rekao je on.

Vijence na spomen-kosturnicu koja čuva kosti 3.301 palog borca položili su izaslanici predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, delegacije Narodne skupštine, Vlade RS i opštine Foča, predstavnici udruženja koja njeguju tradiciju borbe protiv fašizma iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Slovenije.

Spasilačka služba Ronilačkog kluba “Buk” objavila brošure i plakate

Operacija “Švarc”

Bitka na Sutjesci sinonim je za operaciju “Švarc” sila Osovine protiv jugoslovenskih partizanskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata u kasno proljeće 1943. godine. Za ovu operaciju, koja je imala važne posljedice ne samo na budući tok rata nego i na političku budućnost ovih prostora, koristi se i naziv Peta neprijateljska ofanziva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana