Semberski raj za gurmane

Ljiljana Aleksić
Semberski raj za gurmane

BIJELjINA - Mirisi slanine, pršuta, čvaraka i drugih ukusnih mesnih delicija nastalih na farmama vrijednih semberskih domaćina izmamili su brojne gurmane da posjete Semberski sajam mesa u Dvorovima kod Bijeljine.

Na ovoj jedinstvenoj poljoprivrednoj manifestaciji, koja je okupila 60 izlagača, bogatu ponudu, osim domaćih proizvođača, prerađivača i distributera mesa, predstavili su i gosti iz Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.  

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je u petak na otvaranju sajma da ova manifestacija pokazuje veliko bogatstvo Semberije, koja ima vrijedne domaćine i raznovrsnu ponudu zdrave hrane, te doprinosi jačanju privredne saradnje u regiji.

- Resorno ministarstvo uvijek će biti tu za privrednike i podrška za manifestacije koje podstiču razvoj, nova radna mjesta i zadržavanje stanovnika u Srpskoj - poručila je Gašićeva.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić poželio je da kvalitetna i zdrava hrana koju domaćini u Semberiji i Srpskoj proizvedu i prerade bude snažan zamajac razvoja turizma i ukupne privrede u gradu i cijeloj regiji. 

Treći Semberski sajam mesa “Dvorovi 2019” održava se na platou ispred firme “Globus”, koja je organizator manifestacije. 

Vlasnik “Globusa” Milenko Zupur rekao je da promociju domaćih proizvođača hrane prati i turistička promocija potencijala Semberije. 

- Gosti iz regiona su dobrodošli jer možemo da razmijenimo iskustva, naučimo nešto novo, ali i dokažemo da imamo zdravu hranu koja se može poslužiti na bilo kojoj evropskoj ili svjetskoj trpezi. Cilj nam je da promovišemo i proizvođače voća, povrća, pića i tako stvorimo jedinstvenu manifestaciju - kazao je on i najavio da će sajam ubuduće nositi naziv “Novembar fest”.

Prošlogodišnji sajam, na kojem se predstavilo 47 izlagača, posjetilo je 10.000 ljudi, a organizatori ove godine očekuju 20.000 posjetilaca. 

Osim izložbe mesa i mesnih prerađevina, tokom dvodnevne manifestacije organizatori su predvidjeli i prezentaciju pripreme zimnice, naučno-edukativna predavanja, te bogat muzičko-zabavni program.

 

 

Brendiranje

 

Semberski sajam mesa važan je za privredu Republike Srpske, proširenje i otvaranje novih pogona, kao i zapošljavanje mladih.

- Kontakti koji budu ostvareni na ovom sajmu mogu da donesu nove investicije, a Ministarstvo trgovine i turizma pokušava da određenim zakonskim izmjenama pruži podršku proizvođačima i pomogne im pri brendiranju proizvoda - istakla je Suzana Gašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana