Семберски рај за гурмане

Љиљана Алексић
Семберски рај за гурмане

БИЈЕЉИНА - Мириси сланине, пршута, чварака и других укусних месних делиција насталих на фармама вриједних семберских домаћина измамили су бројне гурмане да посјете Семберски сајам меса у Дворовима код Бијељине.

На овој јединственој пољопривредној манифестацији, која је окупила 60 излагача, богату понуду, осим домаћих произвођача, прерађивача и дистрибутера меса, представили су и гости из Србије, Хрватске и Сјеверне Македоније.  

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је у петак на отварању сајма да ова манифестација показује велико богатство Семберије, која има вриједне домаћине и разноврсну понуду здраве хране, те доприноси јачању привредне сарадње у регији.

- Ресорно министарство увијек ће бити ту за привреднике и подршка за манифестације које подстичу развој, нова радна мјеста и задржавање становника у Српској - поручила је Гашићева.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић пожелио је да квалитетна и здрава храна коју домаћини у Семберији и Српској произведу и прераде буде снажан замајац развоја туризма и укупне привреде у граду и цијелој регији. 

Трећи Семберски сајам меса “Дворови 2019” одржава се на платоу испред фирме “Глобус”, која је организатор манифестације. 

Власник “Глобуса” Миленко Зупур рекао је да промоцију домаћих произвођача хране прати и туристичка промоција потенцијала Семберије. 

- Гости из региона су добродошли јер можемо да размијенимо искуства, научимо нешто ново, али и докажемо да имамо здраву храну која се може послужити на било којој европској или свјетској трпези. Циљ нам је да промовишемо и произвођаче воћа, поврћа, пића и тако створимо јединствену манифестацију - казао је он и најавио да ће сајам убудуће носити назив “Новембар фест”.

Прошлогодишњи сајам, на којем се представило 47 излагача, посјетило је 10.000 људи, а организатори ове године очекују 20.000 посјетилаца. 

Осим изложбе меса и месних прерађевина, током дводневне манифестације организатори су предвидјели и презентацију припреме зимнице, научно-едукативна предавања, те богат музичко-забавни програм.

 

 

Брендирање

 

Семберски сајам меса важан је за привреду Републике Српске, проширење и отварање нових погона, као и запошљавање младих.

- Контакти који буду остварени на овом сајму могу да донесу нове инвестиције, а Министарство трговине и туризма покушава да одређеним законским измјенама пружи подршку произвођачима и помогне им при брендирању производа - истакла је Сузана Гашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана