Sedmočlana porodica iz Kladara kod Srpca sanja krov nad glavom

Dejan Jovičić
Sedmočlana porodica iz Kladara kod Srpca sanja krov nad glavom

SRBAC - Iako već deceniju i po žive kao podstanari, Dario i Vida Jareb iz Kladara kod Srpca uspijevaju da se nose sa svakodnevnim životnim nedaćama sa svojom djecom, njih petoro, a čvrsta vjera im daje snagu da prebrode sve teške trenutke.

Trenutno borave u kući koju su dobili na korišćenje od klaonice peradi “Perutnina Ptuj S” iz Poveliča i koja je neuslovna za život sedmočlane porodice, a skromna primanja ne dozvoljavaju im da izgrade vlastiti dom.

- Do sada smo promijenili čak osam kuća, živjeli smo u Srpcu i Razboju, ali se još nismo skrasili. Donedavno nismo imali čak ni šporet, frižider i zamrzivač i bilo nam je jako teško, ali zahvaljujući tome što sam prije dvije godine dobila posao uspjela sam podići kredit da prostorije ove kuću adaptiramo za normalan život - kaže Vida.

“Perutnina” je prije nekoliko godina otkupila određen broj kuća lokalnih mještana u blizini njihovih farmi pilića u Kladarima, a jednu od njih ustupili su Jarebima, koji ne plaćaju kiriju, već samo režije.

- Nismo imali izbora, gledali smo da uštedimo na svemu i ovdje smo već osam godina. Obraćali smo se za pomoć opštini koja nam je izašla u susret i dodijelila plac u Razboju, površine 1.200 kvadratnih metara, ali para za izgradnju kuće nemamo. Moja plata je 900 KM, a rata 426 KM i moram je plaćati još četiri godine. Kada sam aplicirala u julu za stambeni kredit, dobila sam odbijenicu, jer sam kreditno opterećena - rekla je Vida.

Posao je nedavno dobio i suprug Dario pa se nadaju da će im to olakšati svakodnevicu, jer su preživljavali samo od Vidine plate i dječijeg dodatka, koji ne primaju od maja. Od opštine Srbac mjesečno dobijaju 100 KM, kao porodica sa četvoro i više djece, a dobijali su i jednokratne novčane naknade za novorođenu djecu.

- Prošle godine smo dobili plastenik površine jedan dunum i sadimo povrće za vlastite potrebe. Imali smo i farmu svinja, ali nismo više u mogućnosti da ih držimo zbog poskupljenja stočne hrane - rekla je Vida, koja je zahvalna odborniku Skupštine opštine Srbac Branku Grahovcu koji se založio da njena porodica dobije plac i plastenik.

U porodici Jareb nedavno je priređeno veliko slavlje, jer su u jednom danu krstili svu svoju djecu, njih petoro - Marka (14), Nemanju (12), Mariju (11), Marijanu (9) i Nikolu (2). Nesvakidašnje krštenje obavio je krajem avgusta protojerej Željko Sarić u Hramu vaskrsenja Gospodnjeg u Srpcu. Osim toga imali su i dodatni razlog za slavlje, jer su Dario i Vida nakon 15 godina ozvaničili svoj brak crkvenim vjenčanjem.

- Ovo je bila velika životna odluka i presrećni smo, jer mnogo polažemo u vjeru i duhovnost. Kako su se djeca rađala, jedno po jedno, a mi oboje bili bez posla, nismo imali mogućnosti da sve to ranije učinimo. Najviše zahvalnosti dugujemo kumu Radi Pejiću, koji je porijeklom iz Brezovljana, a živi u Austriji. Od svih onih kojima smo se obraćali za kumstvo on nam je jedini izašao u susret i neizmjerno mu hvala što nam je pomogao i držao našu djecu na krštenju - kaže Vida.

Ističe da je porodica najveće blago i da je uz dječiju graju sve mnogo lakše.

- Iako je naša borba neprestana, zahvalni smo što su nam djeca prije svega zdrava, sposobna i razumna i što odgovorno izvršavaju svoje obaveze i dobri su đaci. Sve ostale probleme ćemo već nekako prebroditi - kaže Vida.

Planovi

Porodicu Jareb posjetio je odbornik Branko Grahovac, koji je najavio da će iduće godine biti pokrenuta humanitarna akcija za izgradnju njihove kuće.

- Trenutno gradimo kuću za samohranu majku Nevenu Ignjatić iz Srpca, koja živi kao podstanar sa dvoje djece, od kojih je jedno sa posebnim potrebama i čim okončamo tu akciju, za četiri do pet mjeseci počećemo prikupljati novac za Jarebe - rekao je Grahovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana