Седмочлана породица из Кладара код Српца сања кров над главом

Дејан Јовичић
Седмочлана породица из Кладара код Српца сања кров над главом

СРБАЦ - Иако већ деценију и по живе као подстанари, Дарио и Вида Јареб из Кладара код Српца успијевају да се носе са свакодневним животним недаћама са својом дјецом, њих петоро, а чврста вјера им даје снагу да преброде све тешке тренутке.

Тренутно бораве у кући коју су добили на коришћење од клаонице перади “Перутнина Птуј С” из Повелича и која је неусловна за живот седмочлане породице, а скромна примања не дозвољавају им да изграде властити дом.

- До сада смо промијенили чак осам кућа, живјели смо у Српцу и Разбоју, али се још нисмо скрасили. Донедавно нисмо имали чак ни шпорет, фрижидер и замрзивач и било нам је јако тешко, али захваљујући томе што сам прије двије године добила посао успјела сам подићи кредит да просторије ове кућу адаптирамо за нормалан живот - каже Вида.

“Перутнина” је прије неколико година откупила одређен број кућа локалних мјештана у близини њихових фарми пилића у Кладарима, а једну од њих уступили су Јаребима, који не плаћају кирију, већ само режије.

- Нисмо имали избора, гледали смо да уштедимо на свему и овдје смо већ осам година. Обраћали смо се за помоћ општини која нам је изашла у сусрет и додијелила плац у Разбоју, површине 1.200 квадратних метара, али пара за изградњу куће немамо. Моја плата је 900 КМ, а рата 426 КМ и морам је плаћати још четири године. Када сам аплицирала у јулу за стамбени кредит, добила сам одбијеницу, јер сам кредитно оптерећена - рекла је Вида.

Посао је недавно добио и супруг Дарио па се надају да ће им то олакшати свакодневицу, јер су преживљавали само од Видине плате и дјечијег додатка, који не примају од маја. Од општине Србац мјесечно добијају 100 КМ, као породица са четворо и више дјеце, а добијали су и једнократне новчане накнаде за новорођену дјецу.

- Прошле године смо добили пластеник површине један дунум и садимо поврће за властите потребе. Имали смо и фарму свиња, али нисмо више у могућности да их држимо због поскупљења сточне хране - рекла је Вида, која је захвална одборнику Скупштине општине Србац Бранку Граховцу који се заложио да њена породица добије плац и пластеник.

У породици Јареб недавно је приређено велико славље, јер су у једном дану крстили сву своју дјецу, њих петоро - Марка (14), Немању (12), Марију (11), Маријану (9) и Николу (2). Несвакидашње крштење обавио је крајем августа протојереј Жељко Сарић у Храму васкрсења Господњег у Српцу. Осим тога имали су и додатни разлог за славље, јер су Дарио и Вида након 15 година озваничили свој брак црквеним вјенчањем.

- Ово је била велика животна одлука и пресрећни смо, јер много полажемо у вјеру и духовност. Како су се дјеца рађала, једно по једно, а ми обоје били без посла, нисмо имали могућности да све то раније учинимо. Највише захвалности дугујемо куму Ради Пејићу, који је поријеклом из Брезовљана, а живи у Аустрији. Од свих оних којима смо се обраћали за кумство он нам је једини изашао у сусрет и неизмјерно му хвала што нам је помогао и држао нашу дјецу на крштењу - каже Вида.

Истиче да је породица највеће благо и да је уз дјечију грају све много лакше.

- Иако је наша борба непрестана, захвални смо што су нам дјеца прије свега здрава, способна и разумна и што одговорно извршавају своје обавезе и добри су ђаци. Све остале проблеме ћемо већ некако пребродити - каже Вида.

Планови

Породицу Јареб посјетио је одборник Бранко Граховац, који је најавио да ће идуће године бити покренута хуманитарна акција за изградњу њихове куће.

- Тренутно градимо кућу за самохрану мајку Невену Игњатић из Српца, која живи као подстанар са двоје дјеце, од којих је једно са посебним потребама и чим окончамо ту акцију, за четири до пет мјесеци почећемо прикупљати новац за Јаребе - рекао је Граховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана