Samo 20 kompanija izvor 55 odsto svjetskog plastičnog otpada

Srna
 Samo 20 kompanija izvor 55 odsto svjetskog plastičnog otpada

LONDON - Samo 20 kompanija izvor je više od polovine svih jednokratnih plastičnih predmeta bačenih širom svijeta, navodi se u analizi korporativne mreže koja stoji iza proizvodnje plastike.

U ovoj studiji analizirano je približno 1.000 fabrika koje proizvode sirovine potrebne za proizvode za jednokratnu upotrebu.

Plastične boce, paketi sa hranom i kese su među milijardama predmeta koji se jednom koriste i zatim bace, a često završe u okeanima, prenio je Bi-Bi-Si.

Istraživanje, koje je sproveo konzorcijum, uključujući Londonsku školu ekonomije, proučavalo je koje kompanije se nalaze u osnovi lanca snabdijevanja plastikom i proizvode polimere, gradivne blokove plastike.

Studija je imenovala 20 petrohemijskih kompanija za koje kaže da su izvor 55 odsto svjetskog plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu.

Među kompanijama su "Ekson mobajl", "Dou" i "Sinopek".

U studiji je, takođe, analizirano koje zemlje proizvode najviše plastike za jednokratnu upotrebu, odnosno otpada, po glavi stanovnika.

Velika Britanija je na četvrtom mjestu sa više od 40 kilograma plastičnog otpada po osobi godišnje, kažu autori, dodajući da je na vrhu liste Australija, a na drugom mjestu SAD.

Dio povećanja potražnje za plastikom potiče od potrebe za maskama i drugom zaštitnom i medicinskom opremom u okviru borbe protiv kovida 19.

Prethodna istraživanja fokusirala su se na uticaj plastičnog otpada na svijet prirode ili na kompanije koje proizvode i prodaju potrošačke proizvode upakovane u plastiku.

Nasuprot tome, ova analiza prati protok plastike kroz lanac snabdijevanja, počevši od proizvođača osnovnih sastojaka od kojih se prave proizvodi za jednokratnu upotrebu.

Ti sastojci, poznati kao polimeri, uglavnom se proizvode preradom fosilnih goriva, uključujući naftu, gas i ugalj.

Osim Londonske škole ekonomije u istraživanju su učestvovale i agencija za analizu tržišta "Vud Mekenzi" i Stokholmski ekološki institut.

Kompanija "Ekson mobajl" u SAD je najveći proizvođač plastike za jednokratnu upotrebu, a za njom, između ostalih, slijede "Dou", "Sinopek", "Indorama venčurs", "Saudi Aramko", "Petro Čajna", "Lajondel Basel", "Rilajans industriz", "Borealis", INEOS, "Lote kemikal", "Total", "Čajna enerdži investment grup", PTT i "Čajna risorsis".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana