Само 20 компанија извор 55 одсто свјетског пластичног отпада

Срна
 Само 20 компанија извор 55 одсто свјетског пластичног отпада

ЛОНДОН - Само 20 компанија извор је више од половине свих једнократних пластичних предмета бачених широм свијета, наводи се у анализи корпоративне мреже која стоји иза производње пластике.

У овој студији анализирано је приближно 1.000 фабрика које производе сировине потребне за производе за једнократну употребу.

Пластичне боце, пакети са храном и кесе су међу милијардама предмета који се једном користе и затим баце, а често заврше у океанима, пренио је Би-Би-Си.

Истраживање, које је спровео конзорцијум, укључујући Лондонску школу економије, проучавало је које компаније се налазе у основи ланца снабдијевања пластиком и производе полимере, градивне блокове пластике.

Студија је именовала 20 петрохемијских компанија за које каже да су извор 55 одсто свјетског пластичног отпада за једнократну употребу.

Међу компанијама су "Ексон мобајл", "Доу" и "Синопек".

У студији је, такође, анализирано које земље производе највише пластике за једнократну употребу, односно отпада, по глави становника.

Велика Британија је на четвртом мјесту са више од 40 килограма пластичног отпада по особи годишње, кажу аутори, додајући да је на врху листе Аустралија, а на другом мјесту САД.

Дио повећања потражње за пластиком потиче од потребе за маскама и другом заштитном и медицинском опремом у оквиру борбе против ковида 19.

Претходна истраживања фокусирала су се на утицај пластичног отпада на свијет природе или на компаније које производе и продају потрошачке производе упаковане у пластику.

Насупрот томе, ова анализа прати проток пластике кроз ланац снабдијевања, почевши од произвођача основних састојака од којих се праве производи за једнократну употребу.

Ти састојци, познати као полимери, углавном се производе прерадом фосилних горива, укључујући нафту, гас и угаљ.

Осим Лондонске школе економије у истраживању су учествовале и агенција за анализу тржишта "Вуд Мекензи" и Стокхолмски еколошки институт.

Компанија "Ексон мобајл" у САД је највећи произвођач пластике за једнократну употребу, а за њом, између осталих, слиједе "Доу", "Синопек", "Индорама венчурс", "Сауди Арамко", "Петро Чајна", "Лајондел Басел", "Рилајанс индустриз", "Бореалис", ИНЕОС, "Лоте кемикал", "Тотал", "Чајна енерџи инвестмент груп", ПТТ и "Чајна рисорсис".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана