Šamac: Deficitarna zanimanja - Iz školske klupe na posao

Srna
Šamac: Deficitarna zanimanja - Iz školske klupe na posao

ŠAMAC - Učenicima koji upišu smjer bravar–zavarivač u Srednjoj školi "Nikola Tesla" u Šamcu biće obezbijeđeni novčana naknada na mjesečnom nivou od 100 KM i troškovi prevoza, a u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske da finansijski stimuliše upis đaka za određena deficitarna zanimanja.

Direktor Srednje škole "Nikola Tesla" Smilja Nišić rekla je Srni da posljednjih godina vlada veliko interesovanje za smjer bravar–zavarivač, s tim što nije svake godine prilikom upisa bilo apostrofirano bravar–zavarivač, nego varilac.

Nišićeva podsjeća da ova škola sa Fabrikom "Metalholand" iz Šamca, koja se bavi izradom čeličnih konstrukcija, ima potpisane ugovore o obavljanju prakse, kao i sa firmom "Bader", dok učenici obavljaju praksu i kod manjih privatnih mehaničara.

"Ovo mnogo znači za naše učenike jer će bukvalno iz klupe dobiti posao za koji su se školovali", rekla je Nišićeva.

Ona je dodala da je za ovu godinu planiran upis pet odjeljenja sa ukupno 120 učenika u smjerove gimnazija, ekonomski tehničar, farmaceutski i fizioterapetski tehničar po 24 učenika i jedno odjeljenje iz oblasti mašinstva i obrada metala, u koje će biti upisano po 12 učenika automehaničara i bravara–zavarivača.

Direktor "Metalholanda" Stanislav Rakić rekao je da svake godine u toj fabrici imaju na praksi od osam do 14 učenika, u zavisnosti koliko ih škola upiše, te da "učenici ostaju da rade i nakon prakse koji sat više da nauče više i zarade novac".

Rakić je naveo da praksu plaćaju učenicima i daju odmah posao.

"Mnogo pažnje posvećujemo praksi učenika koji se školuju za zanimanja koja su nama potrebna, a to su zavarivači i bravari. Svi su putem Omladinske zadruge osigurani, a imamo i odlične uslove za njihovu praksu i rad", dodao je Rakić.

On je napomenuo da, osim radnika iz Šamca, danas imaju radnike iz Tešnja, Teslića, Doboja, Prnjavora.

"Imamo trenutno zaposlenih 35 radnika i zaposlićemo uskoro još osam", najavio je Rakić.

Radomir Gunjević iz Prnjavora, koji putuje svaki dan na posao u Šamac, rekao je da su uslovi rada odlični, te da poslodavac nastoji da satnice izjednači sa onima u Sloveniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana