Шамац: Дефицитарна занимања - Из школске клупе на посао

Srna
Шамац: Дефицитарна занимања - Из школске клупе на посао

ШАМАЦ - Ученицима који упишу смјер бравар–заваривач у Средњој школи "Никола Тесла" у Шамцу биће обезбијеђени новчана накнада на мјесечном нивоу од 100 КМ и трошкови превоза, а у складу са одлуком Владе Републике Српске да финансијски стимулише упис ђака за одређена дефицитарна занимања.

Директор Средње школе "Никола Тесла" Смиља Нишић рекла је Срни да посљедњих година влада велико интересовање за смјер бравар–заваривач, с тим што није сваке године приликом уписа било апострофирано бравар–заваривач, него варилац.

Нишићева подсјећа да ова школа са Фабриком "Металхоланд" из Шамца, која се бави израдом челичних конструкција, има потписане уговоре о обављању праксе, као и са фирмом "Бадер", док ученици обављају праксу и код мањих приватних механичара.

"Ово много значи за наше ученике јер ће буквално из клупе добити посао за који су се школовали", рекла је Нишићева.

Она је додала да је за ову годину планиран упис пет одјељења са укупно 120 ученика у смјерове гимназија, економски техничар, фармацеутски и физиотерапетски техничар по 24 ученика и једно одјељење из области машинства и обрада метала, у које ће бити уписано по 12 ученика аутомеханичара и бравара–заваривача.

Директор "Металхоланда" Станислав Ракић рекао је да сваке године у тој фабрици имају на пракси од осам до 14 ученика, у зависности колико их школа упише, те да "ученици остају да раде и након праксе који сат више да науче више и зараде новац".

Ракић је навео да праксу плаћају ученицима и дају одмах посао.

"Много пажње посвећујемо пракси ученика који се школују за занимања која су нама потребна, а то су заваривачи и бравари. Сви су путем Омладинске задруге осигурани, а имамо и одличне услове за њихову праксу и рад", додао је Ракић.

Он је напоменуо да, осим радника из Шамца, данас имају раднике из Тешња, Теслића, Добоја, Прњавора.

"Имамо тренутно запослених 35 радника и запослићемо ускоро још осам", најавио је Ракић.

Радомир Гуњевић из Прњавора, који путује сваки дан на посао у Шамац, рекао је да су услови рада одлични, те да послодавац настоји да сатнице изједначи са онима у Словенији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана