Rogatičanin Radenko Babić na putu humanosti od srednjoškolskih dana

Sreten Mitrović
Rogatičanin Radenko Babić na putu humanosti od srednjoškolskih dana

ROGATICA - Dobrovoljno davalaštvo krvi u Rogatici ima dugu tradiciju. Stariji žitelji ovog malog mjesta na obalama Rakitnice sjećaju se vremena kad se broj davalaca tečnosti koja život znači mjerio stotinama, dok ih je sada, zbog smanjenja broja stanovnika, nekoliko desetina.

U Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta registrovano je nešto više od 80 davalaca, a jedan od njih je i Radenko Babić, inženjer mašinstva u penziji, koji je do sada 85 puta darivao krv.

- Prevedeno na 350 grama, koliko se u jednom davanju minimalno uzima krvi, to je skoro 30 litara tečnosti koja život znači - kaže sekretar Opštinske organizacije  Crvenog krsta Vesna Ristić.

Babić kaže da je krv prvi put dobrovoljno dao dok je bio maturant Srednje tehničke škole u Priboju. Sljedeća dva puta krv je darovao dok je služio vojsku u Valjevu, za šta je nagrađen sa četiri dana odsustva, pa je i kući došao ranije.

- Stalni posao dobio sam u Tvornici prečistača u Rogatici pred kraj 1977. godine i od tada sam postao redovni davalac krvi. Po medicinskim normama četiri puta godišnje, a bilo je i “vanrednih” davanja, ako je nekome hitno trebala krv moje nulte grupe - priča Babić.

U posljednjem ratu krv je darivao samo jednom, i to borcu iz Drvara koji je bio teško ranjen u borbama u rogatičkom kraju.

- Krv sam tada čuvao za sebe ili za nekog od mojih saboraca, ako ne daj bože zatreba - prisjeća se Radenko, koji je poslije rata nastavio svoju humanu misiju. Dogurao je do 85 davanja.

- Po meni, ni mnogo, jer sam hvala Bogu zdrav, a ni malo. Polovinom maja ove godine navršavam 65 godina života pa će o mom daljem davalaštvu odlučivati ljekari, a da ja odlučujem, išao bih do 100. darivanja, što je bio moj cilj još iz mladosti - naglašava ovaj humanista.

On ističe da bi volio da njegov put humanosti slijedi veći broj stanovnika, posebno mladih.

- Dati krv, pogotovo za nepoznatog, za mene znači visok stepen humanosti. Tako se postaje čovjek - kaže Babić. Dodaje da sadašnji poslodavci, posebno u privredi, nedovoljno cijene davalaštvo krvi.

- Ne dozvoljavaju ni izlazak sa posla onima koji žele i hoće da to učine, a da ne govorimo o dva dana plaćenog odsustva. Kad se to, i ako se promijeni, biće više davalaca krvi - smatra Babić.

Rekorder

Rogatički rekorder u dobrovoljnom davanju krvi je Mikan Janković, koji je svoju humanost dokazao čak 128 puta. Iako je navršio 65 godina i prema savjetima ljekara ne bi više trebalo da daje krv, on se tome ipak nije povinovao i još je nekoliko puta darivao krv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana