Рогатичанин Раденко Бабић на путу хуманости од средњошколских дана

Сретен Митровић
Рогатичанин Раденко Бабић на путу хуманости од средњошколских дана

РОГАТИЦА - Добровољно давалаштво крви у Рогатици има дугу традицију. Старији житељи овог малог мјеста на обалама Ракитнице сјећају се времена кад се број давалаца течности која живот значи мјерио стотинама, док их је сада, због смањења броја становника, неколико десетина.

У Општинској организацији Црвеног крста регистровано је нешто више од 80 давалаца, а један од њих је и Раденко Бабић, инжењер машинства у пензији, који је до сада 85 пута даривао крв.

- Преведено на 350 грама, колико се у једном давању минимално узима крви, то је скоро 30 литара течности која живот значи - каже секретар Општинске организације  Црвеног крста Весна Ристић.

Бабић каже да је крв први пут добровољно дао док је био матурант Средње техничке школе у Прибоју. Сљедећа два пута крв је даровао док је служио војску у Ваљеву, за шта је награђен са четири дана одсуства, па је и кући дошао раније.

- Стални посао добио сам у Творници пречистача у Рогатици пред крај 1977. године и од тада сам постао редовни давалац крви. По медицинским нормама четири пута годишње, а било је и “ванредних” давања, ако је некоме хитно требала крв моје нулте групе - прича Бабић.

У посљедњем рату крв је даривао само једном, и то борцу из Дрвара који је био тешко рањен у борбама у рогатичком крају.

- Крв сам тада чувао за себе или за неког од мојих сабораца, ако не дај боже затреба - присјећа се Раденко, који је послије рата наставио своју хуману мисију. Догурао је до 85 давања.

- По мени, ни много, јер сам хвала Богу здрав, а ни мало. Половином маја ове године навршавам 65 година живота па ће о мом даљем давалаштву одлучивати љекари, а да ја одлучујем, ишао бих до 100. даривања, што је био мој циљ још из младости - наглашава овај хуманиста.

Он истиче да би волио да његов пут хуманости слиједи већи број становника, посебно младих.

- Дати крв, поготово за непознатог, за мене значи висок степен хуманости. Тако се постаје човјек - каже Бабић. Додаје да садашњи послодавци, посебно у привреди, недовољно цијене давалаштво крви.

- Не дозвољавају ни излазак са посла онима који желе и хоће да то учине, а да не говоримо о два дана плаћеног одсуства. Кад се то, и ако се промијени, биће више давалаца крви - сматра Бабић.

Рекордер

Рогатички рекордер у добровољном давању крви је Микан Јанковић, који је своју хуманост доказао чак 128 пута. Иако је навршио 65 година и према савјетима љекара не би више требало да даје крв, он се томе ипак није повиновао и још је неколико пута даривао крв.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана