Republičke i lokalne institucije obezbijedile krov nad glavom srbačkoj penzionerki: Iz ruševne kuće u siguran dom

Dejan Jovičić
Foto: D. Jovičić

SRBAC - Penzionerka Smilja Knežević iz Prijebljega kod Srpca uskoro će se useliti u novi dom, koji joj je obezbijedio Centar za socijalni rad iz Srpca u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS i Opštinskom upravom.

Smilja (56), koja već godinama živi u ruševnoj kući, nema novca za izgradnju novog objekta jer preživljava od socijalne pomoći i penzije koja iznosi oko 220 KM.

Socijalni radnik Milka Bajić kaže da su konkurisali kod resornog ministarstva za nabavku stambenog kontejnera sa sanitarnim čvorom, za šta im je odobreno 8.000 KM, a oko 830 KM je obezbijedila opština Srbac, koja je pored nabavke finansirala i prevoz kontejnera.

- Naša ustanova se takođe uključila iznosom od 1.200 KM za izgradnju temelja na koji je postavljen kontejner. U narednom periodu je planirano priključenje na gradski vodovod i elektromrežu - rekla je Bajićeva.

Veliku pomoć pružila je i Mjesna zajednica Prijebljezi, koja je organizovala sve radove, počevši od šljunčenja pristupnog puta do mjesta gdje je kontejner postavljen, pa sve do izgradnje temelja i ploče.

- Nije nam bio problem okupiti mještane koji su dobrovoljno izveli radove kako bi pomogli našoj sugrađanki za koju znamo da živi u teškim uslovima. U saradnji sa Centrom pomoći ćemo komunalno priključenje i nabavku namještaja i ostalih tehničkih uređaja koji joj budu potrebni - rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Prijebljezi Branko Jeftić.

Smilja je već nekoliko godina korisnik prava kod Centra za socijalni rad, koje je ostvarila po osnovu hroničnog oboljenja.

- Živim sama u kući koju sam naslijedila od roditelja. Imam već dugo zdravstvenih problema zbog kojih sam bila i u bolnici. Kuća je zaista u lošem stanju i nema mogućnosti da se sanira. Nije priključena na vodovod, pa sam koristila pumpu u dvorištu kuće. Sada će mi sve biti puno lakše i zahvaljujem svima koji su prepoznali ovu moju muku - rekla je Smilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana