Републичке и локалне институције обезбиједиле кров над главом србачкој пензионерки: Из рушевне куће у сигуран дом

Дејан Јовичић
Foto: Д. Јовичић

СРБАЦ - Пензионерка Смиља Кнежевић из Пријебљега код Српца ускоро ће се уселити у нови дом, који јој је обезбиједио Центар за социјални рад из Српца у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите РС и Општинском управом.

Смиља (56), која већ годинама живи у рушевној кући, нема новца за изградњу новог објекта јер преживљава од социјалне помоћи и пензије која износи око 220 КМ.

Социјални радник Милка Бајић каже да су конкурисали код ресорног министарства за набавку стамбеног контејнера са санитарним чвором, за шта им је одобрено 8.000 КМ, а око 830 КМ је обезбиједила општина Србац, која је поред набавке финансирала и превоз контејнера.

- Наша установа се такође укључила износом од 1.200 КМ за изградњу темеља на који је постављен контејнер. У наредном периоду је планирано прикључење на градски водовод и електромрежу - рекла је Бајићева.

Велику помоћ пружила је и Мјесна заједница Пријебљези, која је организовала све радове, почевши од шљунчења приступног пута до мјеста гдје је контејнер постављен, па све до изградње темеља и плоче.

- Није нам био проблем окупити мјештане који су добровољно извели радове како би помогли нашој суграђанки за коју знамо да живи у тешким условима. У сарадњи са Центром помоћи ћемо комунално прикључење и набавку намјештаја и осталих техничких уређаја који јој буду потребни - рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Пријебљези Бранко Јефтић.

Смиља је већ неколико година корисник права код Центра за социјални рад, које је остварила по основу хроничног обољења.

- Живим сама у кући коју сам наслиједила од родитеља. Имам већ дуго здравствених проблема због којих сам била и у болници. Кућа је заиста у лошем стању и нема могућности да се санира. Није прикључена на водовод, па сам користила пумпу у дворишту куће. Сада ће ми све бити пуно лакше и захваљујем свима који су препознали ову моју муку - рекла је Смиља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана