Proslavljena krsna slava i Dan osnivanja brigade

Srna
Proslavljena krsna slava i Dan osnivanja brigade

TREBINjE - Udruženje gardista prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske danas je u Trebinju proslavilo krsnu slavu i Dan osnivanja brigade - Bogojavljenje.

Prva gardijska motorizovana brigada dala je nemjerljiv doprinos odbrani Srpske, a većina od 240 poginulih gardista bili su mladi momci od 18, 19 ili 20 godina.

Za poginule pripadnike Garde služen je pomen, a prisustvovali su bivši gardisti, kao i gosti iz Boračke organizacije Republike Srpske.

Krsna slava Udruženja i Dana brigade molitve su služene i u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Podnovlju kod Doboja.

Predsjednik Udruženja gardista prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Predrag Aćimović rekao je Srni da su današnjim okupljanjem željeli da se podsjete na slavni ratni put brigade i evociraju uspomenu na hrabru braću koja su živote ugradili u temelje Republike Srpske.

"U ovom odbrambeno-otadžbinskom ratu dali smo ono najvrijednije, našu mladost i živote, a dobili smo nešto još vrijednije, našu Republiku Srpsku. Neka je laka zemlja i vječan spokoj poginulim gardistima i svim poginulim borcima VRS", rekao je Aćimović.

Govoreći o postojećem Zakonu o pravima boraca, on je pozvao Vladu da sa predstavnicima boračkih organizacija postignu dogovor o izradi novog zakona.

Kako je naveo, prava pojedinih boračkih kategorija nisu dobro "iskristalisana" postojećim Zakonom.

Prva gardijska motorizovana brigada Glavnog štaba Vojske Republike Srpske osnovana je na Bogojavljenje 1993. na Han Pijesku, a u julu iste godine je, nakon operacije "Lukavac", dislocirana u Kalinovik.

O ratnom putu brigade i njenom doprinosu odbrani Republike Srpske snima se dokumentarni film "Sinovi Srpske", čija premijera se očekuje krajem februara ili početkom marta.

Udruženje gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske osnovano je 27. aprila 2019. godine i trenutno broji oko 800 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana