Прослављена крсна слава и Дан оснивања бригаде

Срна
Прослављена крсна слава и Дан оснивања бригаде

ТРЕБИЊЕ - Удружење гардиста прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске данас је у Требињу прославило крсну славу и Дан оснивања бригаде - Богојављење.

Прва гардијска моторизована бригада дала је немјерљив допринос одбрани Српске, а већина од 240 погинулих гардиста били су млади момци од 18, 19 или 20 година.

За погинуле припаднике Гарде служен је помен, а присуствовали су бивши гардисти, као и гости из Борачке организације Републике Српске.

Крсна слава Удружења и Дана бригаде молитве су служене и у Бањалуци, Источном Сарајеву, Бијељини и Подновљу код Добоја.

Предсједник Удружења гардиста прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске Предраг Аћимовић рекао је Срни да су данашњим окупљањем жељели да се подсјете на славни ратни пут бригаде и евоцирају успомену на храбру браћу која су животе уградили у темеље Републике Српске.

"У овом одбрамбено-отаџбинском рату дали смо оно највриједније, нашу младост и животе, а добили смо нешто још вриједније, нашу Републику Српску. Нека је лака земља и вјечан спокој погинулим гардистима и свим погинулим борцима ВРС", рекао је Аћимовић.

Говорећи о постојећем Закону о правима бораца, он је позвао Владу да са представницима борачких организација постигну договор о изради новог закона.

Како је навео, права појединих борачких категорија нису добро "искристалисана" постојећим Законом.

Прва гардијска моторизована бригада Главног штаба Војске Републике Српске основана је на Богојављење 1993. на Хан Пијеску, а у јулу исте године је, након операције "Лукавац", дислоцирана у Калиновик.

О ратном путу бригаде и њеном доприносу одбрани Републике Српске снима се документарни филм "Синови Српске", чија премијера се очекује крајем фебруара или почетком марта.

Удружење гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске основано је 27. априла 2019. године и тренутно броји око 800 чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана