Prijedor: Odobreno pribavljanje bankarske garancije za dug prema UIO BiH

Srna
Prijedor: Odobreno pribavljanje bankarske garancije za dug prema UIO BiH

PRIJEDOR - Skupština grada Prijedora usvojila je danas odluku o pribavljanju neopozive sveobuhvatne bankarske garancije grada za isplatu duga prema Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH nastalog neplaćanjem poreza na prihod od parking usluga.

Načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Maja Kunić rekla je da je riječ o dugu od 458.362 KM koji se plaća u 12 mjesečnih rata, od kojih su prve dvije isplaćene prošlog i ovog mjeseca.

"Ovdje se grad ne zadužuje dodatno, u smislu kredita, niti daje garanciju svojim preduzećima čiji je većinski vlasnik, već jednostavno imamo saglasnost Skupštine da možemo pribaviti garanciju banke da ćemo izmiriti sve rate na vrijeme", rekla je Kunićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je pojasnila da se bankarska garancija odnosi na iznos od 573.000 KM i da je veća za 25 odsto u odnosu na dug, te da je posljednja rata predviđena za 5. oktobar iduće godine, a da je, bez obzira na to, garancija na 18 mjeseci, odnosno traje do 5. aprila 2023. godine.

"Ovu razliku od 25 odsto grad neće snositi, ukoliko bude plaćao na vrijeme, a pribavljanje bankarske garancije grad je koštalo 27.000 KM", navela je Kunićeva.

Zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević izrazio je žaljenje što se niko od odbornika danas nije javio da diskutuje o ovoj temi, podsjećajući da je on prošlog mjeseca u dva navrata organizovao konferencije za medije o ovom dugu grada prema UIO BiH.

"Plaćamo ono što nismo platili, odnosno ono što smo nepravedno i nezakonito uzeli od države. Moramo platiti taj dug. To je bila prevara, utaja poreza. Već smo platili dvije rate. Iduće godine platićemo još deset i saniraćemo i taj problem koji smo naslijedili od bivše vlasti", rekao je Kovačević.

Riječ je o dugu nastalom jer je prihod od parkinga grad Prijedor godinama knjižio kao komunalni, a ne konkurentski prihod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana