Приједор: Одобрено прибављање банкарске гаранције за дуг према УИО БиХ

Срна
Приједор: Одобрено прибављање банкарске гаранције за дуг према УИО БиХ

ПРИЈЕДОР - Скупштина града Приједора усвојила је данас одлуку о прибављању неопозиве свеобухватне банкарске гаранције града за исплату дуга према Управи за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ насталог неплаћањем пореза на приход од паркинг услуга.

Начелник градског Одјељења за финансије Маја Кунић рекла је да је ријеч о дугу од 458.362 КМ који се плаћа у 12 мјесечних рата, од којих су прве двије исплаћене прошлог и овог мјесеца.

"Овдје се град не задужује додатно, у смислу кредита, нити даје гаранцију својим предузећима чији је већински власник, већ једноставно имамо сагласност Скупштине да можемо прибавити гаранцију банке да ћемо измирити све рате на вријеме", рекла је Кунићева новинарима у Приједору.

Она је појаснила да се банкарска гаранција односи на износ од 573.000 КМ и да је већа за 25 одсто у односу на дуг, те да је посљедња рата предвиђена за 5. октобар идуће године, а да је, без обзира на то, гаранција на 18 мјесеци, односно траје до 5. априла 2023. године.

"Ову разлику од 25 одсто град неће сносити, уколико буде плаћао на вријеме, а прибављање банкарске гаранције град је коштало 27.000 КМ", навела је Кунићева.

Замјеник градоначелника Жарко Ковачевић изразио је жаљење што се нико од одборника данас није јавио да дискутује о овој теми, подсјећајући да је он прошлог мјесеца у два наврата организовао конференције за медије о овом дугу града према УИО БиХ.

"Плаћамо оно што нисмо платили, односно оно што смо неправедно и незаконито узели од државе. Морамо платити тај дуг. То је била превара, утаја пореза. Већ смо платили двије рате. Идуће године платићемо још десет и санираћемо и тај проблем који смо наслиједили од бивше власти", рекао је Ковачевић.

Ријеч је о дугу насталом јер је приход од паркинга град Приједор годинама књижио као комунални, а не конкурентски приход.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана