Poljoprivredna izložba u Rogatici: Najbolja grla stigla iz Zaganovića

Sreten Mitrović
Poljoprivredna izložba u Rogatici: Najbolja grla stigla iz Zaganovića

Rogatica - Predavanjima eminentnih stručnjaka na aktuelne teme iz oblasti poljoprivrede, podjelom 151 novčane i pet robnih nagrada u vrijednosti od 30.000 maraka u Rogatici je, u subotu, okončana 55. regionalna poljoprivredna izložba i sajam stoke.

Ova manifestacija okupila je rekordan broj od 177 izlagača iz opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije. Radilo se po komisijama u kojim su bili poljoprivredni i veterinarski stručnjaci.

Od 62 grla goveda najbolju kravu dovela je Svjetlana Ćebić iz Zaganovića kod Rogatice i kući odnijela nagradu od 400 maraka. Najbolje ovce imali su Slavko Purković i Luka Gluhović, a koze Igor Planojević sa Borika i Spasoje Čamur iz Istočnog Sarajeva.

Najboljeg pastuva doveo je Branislav Kušić sa Borike, a kobilu Milenko Đerić iz Gluhovine kod Borika u opštini Rogatica.Posebnu pažnju privukli su proizvođači krompira. Njih 35 izložili su 187 uzoraka.

- Radi se o krompiru odličnog kvaliteta i zdravstvenog stanja iako je proizvodna godina bila izuzetno teška. Moje je mišljenje da Srpska i BiH pored ovakvog krompira nemaju potrebe da uz sjetvu izdvajaju ogroman novac za sjemenski krompir iz uvoza. Borički krompir ima sve što i onaj za koga skupo plaćamo. Impozantni su i prinosi od 25 za sjemenski do 40 tona po hektaru krompira za jelo - rekao je predsjednik komisije Vojislav Trkulja.

Izložbu je otvorio i zatvorio načelnik opštine Milorad Jagodić, koji je istakao da je više od pola vijeka cilj opštine i ostalih organizatora da i na ovaj način pospješe razvoj poljoprivredne proizvodnje i bar simbolično nagrade one koji u tome prednjače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana