Pољопривредна изложба у Рогатици: Најбоља грла стигла из Загановића

Сретен Митровић
Pољопривредна изложба у Рогатици: Најбоља грла стигла из Загановића

Рогатица - Предавањима еминентних стручњака на актуелне теме из области пољопривреде, подјелом 151 новчане и пет робних награда у вриједности од 30.000 марака у Рогатици је, у суботу, окончана 55. регионална пољопривредна изложба и сајам стоке.

Ова манифестација окупила је рекордан број од 177 излагача из општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије. Радило се по комисијама у којим су били пољопривредни и ветеринарски стручњаци.

Од 62 грла говеда најбољу краву довела је Свјетлана Ћебић из Загановића код Рогатице и кући однијела награду од 400 марака. Најбоље овце имали су Славко Пурковић и Лука Глуховић, а козе Игор Планојевић са Борика и Спасоје Чамур из Источног Сарајева.

Најбољег пастува довео је Бранислав Кушић са Борике, а кобилу Миленко Ђерић из Глуховине код Борика у општини Рогатица.Посебну пажњу привукли су произвођачи кромпира. Њих 35 изложили су 187 узорака.

- Ради се о кромпиру одличног квалитета и здравственог стања иако је производна година била изузетно тешка. Моје је мишљење да Српска и БиХ поред оваквог кромпира немају потребе да уз сјетву издвајају огроман новац за сјеменски кромпир из увоза. Борички кромпир има све што и онај за кога скупо плаћамо. Импозантни су и приноси од 25 за сјеменски до 40 тона по хектару кромпира за јело - рекао је предсједник комисије Војислав Тркуља.

Изложбу је отворио и затворио начелник општине Милорад Јагодић, који је истакао да је више од пола вијека циљ општине и осталих организатора да и на овај начин поспјеше развој пољопривредне производње и бар симболично награде оне који у томе предњаче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана