Poljoprivreda u Rogatici: Proizvedeno 7.400 tona krompira

S. M.
Poljoprivreda u Rogatici: Proizvedeno 7.400 tona krompira

ROGATICA - I ove godine krompir je u Rogatici bio dominantna poljoprivredna kultura i po broju nosilaca proizvodnje, sjetvenim površinama  i po količini roda, a oko stotinu proizvođača proizvelo je 7.400 tona ovog povrća, što je za 38 odsto više nego prošle godine.

Rečeno je ovo na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Rogatica, na kojoj je usvojena informacija Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti o obavljenoj žetvi strnih žita, ubiranju roda krompira i jesenjoj sjetvi.

Kako je rečeno na sjednici, krompir je bio posijan na 297 hektara. Prosjek roda sjemenskog bio je 30,2 tone po hektaru, a merkantilnog 24,9 tona.

Što se tiče strnih žita, rekao je obrazlažući informaciju načelnik Odjeljenja Delivoje Đerić, ubrano je 400 tona, a prednjačila je pšenica, koja je donijela 256 tona.

U optimalnom roku za jesenju sjetvu zasijana su 102 hektara. Pšenice je zasijano 87 hektara, tritikalea 12 i tri hektara raži, a s obzirom na vremenske prilike, sjetva tu i tamo još traje, pa treba očekivati da se povećaju zasijane površine. Odbornici su zatražili da opština iznađe sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje, posebno žitarica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana