Пољопривреда у Рогатици: Произведено 7.400 тона кромпира

С. М.
Пољопривреда у Рогатици: Произведено 7.400 тона кромпира

РОГАТИЦА - И ове године кромпир је у Рогатици био доминантна пољопривредна култура и по броју носилаца производње, сјетвеним површинама  и по количини рода, а око стотину произвођача произвело је 7.400 тона овог поврћа, што је за 38 одсто више него прошле године.

Речено је ово на посљедњој сједници Скупштине општине Рогатица, на којој је усвојена информација Одјељења за управљање локалним развојем, привреду и друштвене дјелатности о обављеној жетви стрних жита, убирању рода кромпира и јесењој сјетви.

Како је речено на сједници, кромпир је био посијан на 297 хектара. Просјек рода сјеменског био је 30,2 тоне по хектару, а меркантилног 24,9 тона.

Што се тиче стрних жита, рекао је образлажући информацију начелник Одјељења Деливоје Ђерић, убрано је 400 тона, а предњачила је пшеница, која је донијела 256 тона.

У оптималном року за јесењу сјетву засијана су 102 хектара. Пшенице је засијано 87 хектара, тритикалеа 12 и три хектара ражи, а с обзиром на временске прилике, сјетва ту и тамо још траје, па треба очекивати да се повећају засијане површине. Одборници су затражили да општина изнађе средства за подстицај пољопривредне производње, посебно житарица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана