Pokrenuta humanitarna akcija za obnovu kuće porodice Pejić iz Srpca

Dejan Jovičić
Pokrenuta humanitarna akcija za obnovu kuće porodice Pejić iz Srpca

SRBAC - Brojni humanisti priskočili su u pomoć Predragu Pejiću iz Srpca i njegovim ukućanima da bi im pomogli da se uskoro vrate u porodični dom koji je zahvatio požar 30. januara ove godine kada je izgorjelo kompletno prizemlje kuće.

Do nesreće je došlo kada je iz šporeta na čvrsto gorivo ispala dimovodna cijev, a vatra koja je buknula brzo je zahvatila e prizemlje u kojem u tom trenutku nije bilo nikoga.

Predrag kaže da je, kao i svakog dana, naložio vatru i otišao do grada da obavi neke poslove, a nedugo zatim pozvao ga je komšija i rekao da se kod njegove kuće primijeti dim.

- Bilo je negdje oko podneva kada sam otišao da kupim neke šarafe i farbu i zadržao se manje od sat vremena. Kada me je pozvao komšija i pitao šta se to kod nas dimi, odmah sam se vratio, ali vatra je već izbijala iz prozora i sva stakla su bila popucala. Došla su tri vatrogasca sa dva vozila i brzo su lokalizovali požar, spriječivši da šteta bude veća, na čemu im iskreno zahvaljujem - rekao je Predrag.

Pejići su kuću počeli graditi 2014. godine i do sada su uspjeli da urede samo prizemlje, dok je gornji sprat neuslovan za život. U porodici su stalno zaposleni supruga i sin, dok je Predrag uglavnom kod kuće i održava domaćinstvo, a kćerka trenutno ne živi s njima.

- Kada smo počeli da gradimo kuću nismo imali dovoljno sredstava i gradili smo koliko smo mogli. Sređivali smo je malo pomalo i opremili donji sprat novim namještajem, kuhinjom, kupatilom i stolarijom. Međutim sada je sve nestalo bukvalno za jedan čas - kaže Predrag.

Dodaje da je odmah nakon požara došlo dvadesetak sugrađana koji su mu ponudili pomoć, a lista onih koji se svakodnevno javljaju je sve duža.

- Teško je krenuti sve ispočetka, ali uz prijatelje i poznanike sve će biti lakše. Njih dvadesetak je stiglo već pola sata nakon požara da mi pomognu, što dovoljno govori o njihovoj ljudskosti i požrtvovanosti. Pošto su zidovi popucali od visoke temperature i sve instalacije su izgorjele, morali smo početi sa obnavljanjem od golog zida i radovi već dobro napreduju - kaže Predrag.

Da bi im omogućili da lakše prebrode muku članovi Savjeta mjesne zajednice Srbac na čelu sa Draškom Momićem pokrenuli su humanitarnu akciju za prikupljanje novčanih priloga.

Momić, koji im je kum i dugogodišnji prijatelj, ustupio je Pejićima svoj stan za život dok ne bude završena adaptacija kuće.

- Predrag je čovjek za primjer, mnogima je na razne načine pomagao i sada je naš red da mu uzvratimo. Odziv donatora već u prvim danima je dobar, javljaju nam se pojedinci i firme iz Srpca i dijaspore sa željom da uplate priloge. Pa čak i oni koji su slabijeg imovnog stanja kažu da bi došli da barem pomognu u radu - kaže Draško, koji je sa mještaninom Nebojšom Mitrakovićem ovlašćen za prikupljanje sredstava.

Ističe da su dobili saglasnost načelnika opštine Srbac Mlađana Dragosavljevića da pokrenu akciju, a lokalna uprava će uplatiti i jednokratnu novčanu pomoć.

- Pozivam sve građane da pokažu humanost i solidarnost prema našim sugrađanima i pomognu im da se vrate u svoj dom i prije završetka zime - rekao je Momić.

Računi za uplate       

Donacije za obnovu kuće porodice Pejić mogu biti uplaćene na žiro-račun broj: 567-353-59003723-58, koji je otvoren u Atos banci i devizni račun broj: 567-353-54170629-71 u Atos banci, SWIFT code: SABRBA2B ATOS BANK A.D. Beneficiary costumer: BA395673535417062971 Predrag (Milorad) Pejić, Srbac Selo bb, BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana