Покренута хуманитарна акција за обнову куће породице Пејић из Српца

Дејан Јовичић
Покренута хуманитарна акција за обнову куће породице Пејић из Српца

СРБАЦ - Бројни хуманисти прискочили су у помоћ Предрагу Пејићу из Српца и његовим укућанима да би им помогли да се ускоро врате у породични дом који је захватио пожар 30. јануара ове године када је изгорјело комплетно приземље куће.

До несреће је дошло када је из шпорета на чврсто гориво испала димоводна цијев, а ватра која је букнула брзо је захватила е приземље у којем у том тренутку није било никога.

Предраг каже да је, као и сваког дана, наложио ватру и отишао до града да обави неке послове, а недуго затим позвао га је комшија и рекао да се код његове куће примијети дим.

- Било је негдје око поднева када сам отишао да купим неке шарафе и фарбу и задржао се мање од сат времена. Када ме је позвао комшија и питао шта се то код нас дими, одмах сам се вратио, али ватра је већ избијала из прозора и сва стакла су била попуцала. Дошла су три ватрогасца са два возила и брзо су локализовали пожар, спријечивши да штета буде већа, на чему им искрено захваљујем - рекао је Предраг.

Пејићи су кућу почели градити 2014. године и до сада су успјели да уреде само приземље, док је горњи спрат неуслован за живот. У породици су стално запослени супруга и син, док је Предраг углавном код куће и одржава домаћинство, а кћерка тренутно не живи с њима.

- Када смо почели да градимо кућу нисмо имали довољно средстава и градили смо колико смо могли. Сређивали смо је мало помало и опремили доњи спрат новим намјештајем, кухињом, купатилом и столаријом. Међутим сада је све нестало буквално за један час - каже Предраг.

Додаје да је одмах након пожара дошло двадесетак суграђана који су му понудили помоћ, а листа оних који се свакодневно јављају је све дужа.

- Тешко је кренути све испочетка, али уз пријатеље и познанике све ће бити лакше. Њих двадесетак је стигло већ пола сата након пожара да ми помогну, што довољно говори о њиховој људскости и пожртвованости. Пошто су зидови попуцали од високе температуре и све инсталације су изгорјеле, морали смо почети са обнављањем од голог зида и радови већ добро напредују - каже Предраг.

Да би им омогућили да лакше преброде муку чланови Савјета мјесне заједнице Србац на челу са Драшком Момићем покренули су хуманитарну акцију за прикупљање новчаних прилога.

Момић, који им је кум и дугогодишњи пријатељ, уступио је Пејићима свој стан за живот док не буде завршена адаптација куће.

- Предраг је човјек за примјер, многима је на разне начине помагао и сада је наш ред да му узвратимо. Одзив донатора већ у првим данима је добар, јављају нам се појединци и фирме из Српца и дијаспоре са жељом да уплате прилоге. Па чак и они који су слабијег имовног стања кажу да би дошли да барем помогну у раду - каже Драшко, који је са мјештанином Небојшом Митраковићем овлашћен за прикупљање средстава.

Истиче да су добили сагласност начелника општине Србац Млађана Драгосављевића да покрену акцију, а локална управа ће уплатити и једнократну новчану помоћ.

- Позивам све грађане да покажу хуманост и солидарност према нашим суграђанима и помогну им да се врате у свој дом и прије завршетка зиме - рекао је Момић.

Рачуни за уплате       

Донације за обнову куће породице Пејић могу бити уплаћене на жиро-рачун број: 567-353-59003723-58, који је отворен у Атос банци и девизни рачун број: 567-353-54170629-71 у Атос банци, SWIFT code: САБРБА2Б АТОС БАНК А.Д. Beneficiary costumer: БА395673535417062971 Предраг (Милорад) Пејић, Србац Село бб, БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана