Podrška rađanju šansa za obnovu sela

Anita Janković-Rečević
Podrška rađanju šansa za obnovu sela

BANjALUKA - Zahtjev za dodjelu pomoći od 500 KM za bebe rođene u ovoj godini poljoprivredni proizvođači u Srpskoj mogu podnijeti Agenciji za agrarna plaćanja sve do 31. oktobra.

Da bi zadržali što više mladih na selu i doprinijeli nastojanjima Vlade RS da bude popravljena demografska slika u Srpskoj, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ove godine je prvi put u Pravilnik o dodjeli novčanih podsticaja uvrstilo mjeru podrške za rađanje djece na poljoprivrednim gazdinstvima. 

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da pravo na naknadu u iznosu od 500 KM za svako novorođene dijete imaju samo registrovana poljoprivredna gazdinstva, komercijalna ili nekomercijalna, navodeći da zahtjevi već sada mogu biti podneseni. 

- Zahtjev je potrebno podnijeti na univerzalnom “obrascu 1” koji se popunjava za dodjelu bilo koje vrste podsticaja, a koji poljoprivrednici mogu preuzeti na sajtu Agencije za agrarna plaćanja RS. Na dokumentu treba popuniti osnovne podatke, a u dijelu koji se odnosi na član Pravilnika o podsticajima poljoprivrednici treba da upišu član 73, koji predviđa tu mjeru podrške - pojasnili su u Ministarstvu poljoprivrede. 

Dodali su da je zahtjev potrebno podnijeti pismenim putem Agenciji za agrarna plaćanja te da poljoprivrednici osim popunjenog obrasca treba da dostave i uvjerenje o prebivalištu te izvod iz matične knjige rođenih za dijete. 

- Naknada se odobrava samo za djecu rođenu 2020. godine, a rok za dostavljanje zahtjeva je 31. oktobar, s tim da to ne znači da djeca rođena poslije tog datuma neće biti obuhvaćena - kazali su u resornom ministarstvu. 

Istakli su da među domaćim proizvođačima postoji veliko interesovanje za novu mjeru, zbog čega planiraju da nastave sa podrškom pronatalitetnoj politici i u narednim godinama.

- Komentari na terenu su veoma pozitivni i svakodnevno nas zovu građani i pitaju kako da ostvare pravo na dodjelu sredstava. Ima i onih koji smatraju da taj iznos nije dovoljan. Ni mi ne smatramo da će to riješiti sve probleme, ali od nečega treba početi. Za poljoprivrednike imamo i brojne druge mjere, a podrška za rođene bebe je samo jedna u nizu - dodali su u Ministarstvu poljoprivrede. 

Istakli su da pomenuti član 73. predviđa i dodjelu podsticajnih sredstava poljoprivrednicima za prevazilaženje problema socijalne i ekonomske održivosti koji su nastali usljed pojave vanrednih okolnosti, poput požara i štete od groma te usljed problema prouzrokovanih lošim ekonomskim i socijalnim stanjem članova poljoprivrednog gazdinstva, koji, osim zastoja poljoprivredne proizvodnje, prouzrokuju teškoće u stvaranju uslova za zadovoljenje osnovnih životnih potreba. 

- Visina novčanih sredstava određuje se na osnovu dostavljenog izvještaja o nastaloj šteti sa iznosom koji procijene odgovarajuće komisije ili nadležne institucije i to u iznosu od 30 odsto od procijenjene štete, s tim da podsticaji ne mogu biti veći od 5.000 KM za fizička lica i 10.000 KM za poslovne subjekte - pojasnili su u ministarstvu. 
 

Novine

S ciljem razvoja sela Ministarstvo poljoprivrede je u ovogodišnji pravilnik uvelo još desetak novina, poput rasta premija za kozije i ovčije mlijeko, za kvalitetno priplodne koze i ovce te organsku proizvodnju. 

- Gazdinstva koja se bave poljoprivredom na nadmorskoj visini iznad 600 metara ove godine očekuje duplo veća podrška u odnosu na one u ravničarskim krajevima, a jedna od novina koju uvodimo je i podrška za nabavku junica tovnih rasa, a tu je i povrat investiranih sredstava za izgradnju i opremanje ribnjaka - rekli su u resornom ministarstvu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana