Подршка рађању шанса за обнову села

Анита Јанковић-Речевић
Подршка рађању шанса за обнову села

БАЊАЛУКА - Захтјев за додјелу помоћи од 500 КМ за бебе рођене у овој години пољопривредни произвођачи у Српској могу поднијети Агенцији за аграрна плаћања све до 31. октобра.

Да би задржали што више младих на селу и допринијели настојањима Владе РС да буде поправљена демографска слика у Српској, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ове године је први пут у Правилник о додјели новчаних подстицаја уврстило мјеру подршке за рађање дјеце на пољопривредним газдинствима. 

У Министарству пољопривреде кажу да право на накнаду у износу од 500 КМ за свако новорођене дијете имају само регистрована пољопривредна газдинства, комерцијална или некомерцијална, наводећи да захтјеви већ сада могу бити поднесени. 

- Захтјев је потребно поднијети на универзалном “обрасцу 1” који се попуњава за додјелу било које врсте подстицаја, а који пољопривредници могу преузети на сајту Агенције за аграрна плаћања РС. На документу треба попунити основне податке, а у дијелу који се односи на члан Правилника о подстицајима пољопривредници треба да упишу члан 73, који предвиђа ту мјеру подршке - појаснили су у Министарству пољопривреде. 

Додали су да је захтјев потребно поднијети писменим путем Агенцији за аграрна плаћања те да пољопривредници осим попуњеног обрасца треба да доставе и увјерење о пребивалишту те извод из матичне књиге рођених за дијете. 

- Накнада се одобрава само за дјецу рођену 2020. године, а рок за достављање захтјева је 31. октобар, с тим да то не значи да дјеца рођена послије тог датума неће бити обухваћена - казали су у ресорном министарству. 

Истакли су да међу домаћим произвођачима постоји велико интересовање за нову мјеру, због чега планирају да наставе са подршком пронаталитетној политици и у наредним годинама.

- Коментари на терену су веома позитивни и свакодневно нас зову грађани и питају како да остваре право на додјелу средстава. Има и оних који сматрају да тај износ није довољан. Ни ми не сматрамо да ће то ријешити све проблеме, али од нечега треба почети. За пољопривреднике имамо и бројне друге мјере, а подршка за рођене бебе је само једна у низу - додали су у Министарству пољопривреде. 

Истакли су да поменути члан 73. предвиђа и додјелу подстицајних средстава пољопривредницима за превазилажење проблема социјалне и економске одрживости који су настали усљед појаве ванредних околности, попут пожара и штете од грома те усљед проблема проузрокованих лошим економским и социјалним стањем чланова пољопривредног газдинства, који, осим застоја пољопривредне производње, проузрокују тешкоће у стварању услова за задовољење основних животних потреба. 

- Висина новчаних средстава одређује се на основу достављеног извјештаја о насталој штети са износом који процијене одговарајуће комисије или надлежне институције и то у износу од 30 одсто од процијењене штете, с тим да подстицаји не могу бити већи од 5.000 КМ за физичка лица и 10.000 КМ за пословне субјекте - појаснили су у министарству. 
 

Новине

С циљем развоја села Министарство пољопривреде је у овогодишњи правилник увело још десетак новина, попут раста премија за козије и овчије млијеко, за квалитетно приплодне козе и овце те органску производњу. 

- Газдинства која се баве пољопривредом на надморској висини изнад 600 метара ове године очекује дупло већа подршка у односу на оне у равничарским крајевима, а једна од новина коју уводимо је и подршка за набавку јуница товних раса, а ту је и поврат инвестираних средстава за изградњу и опремање рибњака - рекли су у ресорном министарству. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана