Pelagićevo se zadužuje na Banjalučkoj berzi: Obveznicama grade i prvi vrtić

M. L.
Pelagićevo se zadužuje na Banjalučkoj berzi: Obveznicama grade i prvi vrtić

PELAGIĆEVO - Opština Pelagićevo zadužiće se prvi put emisijom obveznica za 1,2 miliona maraka, koje namjerava da uloži u nekoliko infrastrukturnih projekata među kojima se izdvaja izgradnja vrtića, istorijski projekat u toj lokalnoj zajednici.

U javnom pozivu koji je objavljen na internet stranici Banjalučke berze navedeno je da se obveznice emituju sa rokom dospijeća od deset godina, po kamatnoj stopi od pet odsto na godišnjem nivou.

- Prvom emisijom obveznica, javnom ponudom na Banjalučkoj berzi emituje se 12.000 obveznica nominalne vrijednosti 100 maraka, ukupne nominalne vrijednosti emisije 1,2 miliona maraka - navedeno je u javnom pozivu.

Navedeno je da se emisija vrši bez korišćenja prava preče kupovine, a cijena po kojoj investitori upisuju i uplaćuju obveznice biće formirana na berzi, s tim da će prodajni nalog biti unesen po cijeni od 100 KM.

- Standard povećanja cijene je 0,01 KM, a početak upisa i uplate obveznica je 30. maj i trajaće mjesec dana. Emisija se smatra uspješnom ako u roku od 30 dana, predviđenom za upis i uplatu, bude upisano i uplaćeno 100 odsto ponuđenih obveznica - navedeno je u javnom pozivu.

Načelnik Pelagićeva Slavko Tešić rekao je za “Glas Srpske” da cjelokupan iznos planiraju uložiti u infrastrukturne projekte koji će unaprijediti život stanovnika ove lokalne zajednice.

- Došavši na vlast naslijedili smo ugovor o asfaltiranju lokalnih puteva vrijednosti 800.000 maraka, zbog čega smo bili prinuđeni da se kreditno zadužimo. Taj projekat se realizuje uz učešće građana. Osim toga, planirana je rekonstrukcija sportskih svlačionica i poligona, dva doma kulture i dva parohijska doma - rekao je Tešić.

Uz ove projekte, dodao je, Pelagićevo zajedno sa Vladom Srpske realizuje i, kako kaže, istorijski projekat za ovu opštinu, a to je izgradnja prvog vrtića za koji će Vlada izdvojiti 700.000 maraka, a 150.000 KM lokalna zajednica.

- Tenderska dokumentacija je spremna, čekamo urbanističko-tehničke uslove i uvjeren sam da bismo već na proljeće trebali da dobijemo vrtić - zaključio je Tešić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana