Пелагићево се задужује на Бањалучкој берзи: Обвезницама граде и први вртић

М. Л.
Пелагићево се задужује на Бањалучкој берзи: Обвезницама граде и први вртић

ПЕЛАГИЋЕВО - Општина Пелагићево задужиће се први пут емисијом обвезница за 1,2 милиона марака, које намјерава да уложи у неколико инфраструктурних пројеката међу којима се издваја изградња вртића, историјски пројекат у тој локалној заједници.

У јавном позиву који је објављен на интернет страници Бањалучке берзе наведено је да се обвезнице емитују са роком доспијећа од десет година, по каматној стопи од пет одсто на годишњем нивоу.

- Првом емисијом обвезница, јавном понудом на Бањалучкој берзи емитује се 12.000 обвезница номиналне вриједности 100 марака, укупне номиналне вриједности емисије 1,2 милиона марака - наведено је у јавном позиву.

Наведено је да се емисија врши без коришћења права прече куповине, а цијена по којој инвеститори уписују и уплаћују обвезнице биће формирана на берзи, с тим да ће продајни налог бити унесен по цијени од 100 КМ.

- Стандард повећања цијене је 0,01 КМ, а почетак уписа и уплате обвезница је 30. мај и трајаће мјесец дана. Емисија се сматра успјешном ако у року од 30 дана, предвиђеном за упис и уплату, буде уписано и уплаћено 100 одсто понуђених обвезница - наведено је у јавном позиву.

Начелник Пелагићева Славко Тешић рекао је за “Глас Српске” да цјелокупан износ планирају уложити у инфраструктурне пројекте који ће унаприједити живот становника ове локалне заједнице.

- Дошавши на власт наслиједили смо уговор о асфалтирању локалних путева вриједности 800.000 марака, због чега смо били принуђени да се кредитно задужимо. Тај пројекат се реализује уз учешће грађана. Осим тога, планирана је реконструкција спортских свлачионица и полигона, два дома културе и два парохијска дома - рекао је Тешић.

Уз ове пројекте, додао је, Пелагићево заједно са Владом Српске реализује и, како каже, историјски пројекат за ову општину, а то је изградња првог вртића за који ће Влада издвојити 700.000 марака, а 150.000 КМ локална заједница.

- Тендерска документација је спремна, чекамо урбанистичко-техничке услове и увјерен сам да бисмо већ на прољеће требали да добијемо вртић - закључио је Тешић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана