Otvoren savremeni put Stolac - Neum

Anadolija
Foto: Anadolija

NEUM- Danas je otvoren put M17.3 koji spaja Neum sa unutrašnjošću Bosne i Hercegovine.

Svečanost je održana na lokalitetu Babin Do uz prisustvo brojnih gostiju i zvaničnika sa svih nivoa vlasti u BiH. Načelnik opštine Neum Dragan Jurković bio je posebno srećan, kazavši da je Neum do danas na neki način bio u blokadi, te da novi put otvara hiljadu novih mogućnosti.

"S novim putem ćemo sasvim sigurno imati mnogo više gostiju, sezona će trajati duže, a ona je važna i u privrednom smislu jer planiramo gradnju dvije poslovne zone", najavio je Jurković.

Put je ostvarenje sna mnogih generacija, poručio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić. On je napomenuo da su građani BiH dosad bili primorani putovati neuslovnim putem do Neuma ili čak ići drugim putem kroz susjednu Hrvatsku.

"Ovo je potpuna integracija Neuma u našu državu. Nastavljamo podupirati turizam, pa naši građani odsad do mora mogu bez pasoša i bilo kakvih kontrola. Intenzivno gradimo i ostavljamo amanet budućim generacijama. Cijela Federacija je veliko gradilište, ne samo kada je u pitanju Koridor 5C", rekao je zadovoljni Novalić.

Ministar saobraćaja i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine Denis Lasić je kazao da je ovo generacijski projekt od velikog značaja za i za Stolac i za Neum. Podsjetio je da je prije današnjeg otvaranja posljednji put do Neuma izgradila Austro-Ugarska.

"To je bilo prije čak 120 godina. Vlada Federacije BiH u ovom sazivu je napravila projekt, finansirala ga, a sada smo došli i do ovog svečanog trenutka. Ovo je generacijski poduhvat koji mnogo znači i Neumu i Stocu, kao i svima koji će koristiti ovaj put", izjavio je Lasić.

Neum je dosad sa ostatkom zemlje bio povezan putem koji dijelom prolazi kroz Republiku Hrvatsku zbog čega se morala prelaziti granica uz duga čekanja, te neuslovnim putem preko Svitave. Novi put bi prema predviđanjima stručnjaka trebao donijeti potpuni prosperitet Neumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana