Отворен савремени пут Столац - Неум

Анадолија
Foto: Анадолија

НЕУМ- Данас је отворен пут М17.3 који спаја Неум са унутрашњошћу Босне и Херцеговине.

Свечаност је одржана на локалитету Бабин До уз присуство бројних гостију и званичника са свих нивоа власти у БиХ. Начелник општине Неум Драган Јурковић био је посебно срећан, казавши да је Неум до данас на неки начин био у блокади, те да нови пут отвара хиљаду нових могућности.

"С новим путем ћемо сасвим сигурно имати много више гостију, сезона ће трајати дуже, а она је важна и у привредном смислу јер планирамо градњу двије пословне зоне", најавио је Јурковић.

Пут је остварење сна многих генерација, поручио је премијер Федерације БиХ Фадил Новалић. Он је напоменуо да су грађани БиХ досад били приморани путовати неусловним путем до Неума или чак ићи другим путем кроз сусједну Хрватску.

"Ово је потпуна интеграција Неума у нашу државу. Настављамо подупирати туризам, па наши грађани одсад до мора могу без пасоша и било каквих контрола. Интензивно градимо и остављамо аманет будућим генерацијама. Цијела Федерација је велико градилиште, не само када је у питању Коридор 5Ц", рекао је задовољни Новалић.

Министар саобраћаја и комуникација Федерације Босне и Херцеговине Денис Ласић је казао да је ово генерацијски пројект од великог значаја за и за Столац и за Неум. Подсјетио је да је прије данашњег отварања посљедњи пут до Неума изградила Аустро-Угарска.

"То је било прије чак 120 година. Влада Федерације БиХ у овом сазиву је направила пројект, финансирала га, а сада смо дошли и до овог свечаног тренутка. Ово је генерацијски подухват који много значи и Неуму и Стоцу, као и свима који ће користити овај пут", изјавио је Ласић.

Неум је досад са остатком земље био повезан путем који дијелом пролази кроз Републику Хрватску због чега се морала прелазити граница уз дуга чекања, те неусловним путем преко Свитаве. Нови пут би према предвиђањима стручњака требао донијети потпуни просперитет Неуму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана