Osveštan krst stradalim na Borikama

S. M.
Osveštan krst stradalim na Borikama

Rogatica - U okviru manifestacija posvećenih Danu i krsnoj slavi opštine Rogatica Preobraženju Gospodnjem juče je u Borikama služen parastos i osveštan krst za podoficire i više oficire Kraljeve vojske u otadžbini koji su stradali 8. marta 1942. na lokalitetu Stara borika.

Hroničari su zabilježili da su oni tada po naredbi ministra vojske Kraljevine Jugoslavije Draže Mihailovića došli iz Srbije da učvrste ustanički pokret Srba u istočnoj Bosni. Prvi i kobni centar bile su im Borike i tu su okončali svoj ratni put.

Poslije Odbrambeno-otadžbinskog rata, na inicijativu nekih mještana Borika, njima u čast podignuto je malo spomen-obilježje sa drvenim krstom koje je ove godine, kako je ranije obećao načelnik opštine Milorad Jagodić, zamijenjeno velikim mermernim krstom i pločom na kojoj je, uz ostalo napisano, “Na ovom mjestu su marta 1942. partizani Prve i Druge proleterske brigade, bez suđenja, strijeljali preko 50 vojnika i oficira Kraljeve vojske u otadžbini”.

Parastos i osvećenje spomen-obilježja u prisustvu predstavnika opštinske boračke organizacije, opštinske uprave, javnog, privrednog i kulturnog života opštine, služio je paroh crkve Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama Dragan Jović, uz nadahnutu prigodnu besjedu, a zatim je obavljeno polaganje vijenaca i prisluživanje svijeća zadušnica.

Parastos je juče služen i kod spomenika kralju Petru Prvom oslobodiocu na Sjeversku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana