Освештан крст страдалим на Борикама

С. М.
Освештан крст страдалим на Борикама

Рогатица - У оквиру манифестација посвећених Дану и крсној слави општине Рогатица Преображењу Господњем јуче је у Борикама служен парастос и освештан крст за подофицире и више официре Краљеве војске у отаџбини који су страдали 8. марта 1942. на локалитету Стара борика.

Хроничари су забиљежили да су они тада по наредби министра војске Краљевине Југославије Драже Михаиловића дошли из Србије да учврсте устанички покрет Срба у источној Босни. Први и кобни центар биле су им Борике и ту су окончали свој ратни пут.

Послије Одбрамбено-отаџбинског рата, на иницијативу неких мјештана Борика, њима у част подигнуто је мало спомен-обиљежје са дрвеним крстом које је ове године, како је раније обећао начелник општине Милорад Јагодић, замијењено великим мермерним крстом и плочом на којој је, уз остало написано, “На овом мјесту су марта 1942. партизани Прве и Друге пролетерске бригаде, без суђења, стријељали преко 50 војника и официра Краљеве војске у отаџбини”.

Парастос и освећење спомен-обиљежја у присуству представника општинске борачке организације, општинске управе, јавног, привредног и културног живота општине, служио је парох цркве Светих апостола Петра и Павла на Борикама Драган Јовић, уз надахнуту пригодну бесједу, а затим је обављено полагање вијенаца и прислуживање свијећа задушница.

Парастос је јуче служен и код споменика краљу Петру Првом ослободиоцу на Сјеверску.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана