Opština Srbac zainteresovana za uvođenje novih tehnologija;“Pametnim gradom” do ušteda

D. J.
Opština Srbac zainteresovana za uvođenje novih tehnologija;“Pametnim gradom” do ušteda

SRBAC – Koncept pametnog grada koji spaja informacionu i komunikacionu tehnologiju mogao bi se primijeniti i u Srpcu kako bi se poboljšala efikasnost pružanja usluga građanima, zaključak je sa prezentacije koja je održana u zgradi Opštinske uprave u Srpcu.

Inženjer kompanije “m:tel” Dario Milić predstavio je delegacijama opštine Srbac i komunalnih preduzeća “Vodovod” i “Komunalac” mogućnost instaliranja elektronskih senzora za prikupljanje podataka kojima bi se poboljšao kvalitet života u gradskoj i ruralnim sredinama, po uzoru na koncept koji će se primjenjivati u Banjaluci i Gradišci.

- U Gradišci gdje ćemo putem daljinskog očitavanja dobijati podatke sa svih vodomjera, a saradnja je ostvarena i sa Banjalukom gdje će se novom tehnologijom uticati na bolje upravljanje parking mjestima, javnom rasvjetom i drugim segmentima društvenog života - rekao je Milić.

Na sastanku je zaključeno da bi uvođenje tehnologije “pametnog grada” u Srpcu bilo korisno u pogledu mjerenja vodostaja rijeka zbog čestih poplava i daljinskog očitavanja potrošnje vode, a naročito uštedama u javnoj rasvjeti.

- “Pametni grad” predviđa “smartlajt” rješenja kojim se smanjuju troškovi održavanja javne rasvjete jer sistem sam detektuje kvarove. Kada nema nikog prisutnog, svjetiljka svijetli sa oko 30 odsto kapaciteta, a kada se detektuje prisutnost pojačava se na 100 odsto. Senzore odlikuje mala potrošnja, domet od pet do 15 kilometara i trajanje baterije do 10 godina – rekao je Milić.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne djelatnosti Dario Kresojević rekao je da u Srpcu ima 2.200 rasvjetnih tijela što pričinjava značajne troškove.

- Zbog toga smo nedavno krenuli sa modernizacijom rasvjete i umjesto starih postavljamo LED sijalice, a u cilju smanjenja potrošnje struje omogućićemo da 56 rasvjetnih tijela imaju programiranu jačinu u različitim vremenskim intervalima. Projektom “pametnog grada” omogućili bismo dodatne uštede - rekao je Kresojević.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana