Општина Србац заинтересована за увођење нових технологија;“Паметним градом” до уштеда

Д. Ј.
Општина Србац заинтересована за увођење нових технологија;“Паметним градом” до уштеда

СРБАЦ – Концепт паметног града који спаја информациону и комуникациону технологију могао би се примијенити и у Српцу како би се побољшала ефикасност пружања услуга грађанима, закључак је са презентације која је одржана у згради Општинске управе у Српцу.

Инжењер компаније “м:тел” Дарио Милић представио је делегацијама општине Србац и комуналних предузећа “Водовод” и “Комуналац” могућност инсталирања електронских сензора за прикупљање података којима би се побољшао квалитет живота у градској и руралним срединама, по узору на концепт који ће се примјењивати у Бањалуци и Градишци.

- У Градишци гдје ћемо путем даљинског очитавања добијати податке са свих водомјера, а сарадња је остварена и са Бањалуком гдје ће се новом технологијом утицати на боље управљање паркинг мјестима, јавном расвјетом и другим сегментима друштвеног живота - рекао је Милић.

На састанку је закључено да би увођење технологије “паметног града” у Српцу било корисно у погледу мјерења водостаја ријека због честих поплава и даљинског очитавања потрошње воде, а нарочито уштедама у јавној расвјети.

- “Паметни град” предвиђа “смартлајт” рјешења којим се смањују трошкови одржавања јавне расвјете јер систем сам детектује кварове. Када нема никог присутног, свјетиљка свијетли са око 30 одсто капацитета, а када се детектује присутност појачава се на 100 одсто. Сензоре одликује мала потрошња, домет од пет до 15 километара и трајање батерије до 10 година – рекао је Милић.

Начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Кресојевић рекао је да у Српцу има 2.200 расвјетних тијела што причињава значајне трошкове.

- Због тога смо недавно кренули са модернизацијом расвјете и умјесто старих постављамо ЛЕД сијалице, а у циљу смањења потрошње струје омогућићемо да 56 расвјетних тијела имају програмирану јачину у различитим временским интервалима. Пројектом “паметног града” омогућили бисмо додатне уштеде - рекао је Кресојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана